Необичайно лекарство срещу безсъние

09 април 2017 г., 23:00
5569

Copyright: ruigsantos / Shutterstock

Вярвате, че сте се наспали по-добре, отколкото в действителност? Това е напълно достатъчно, за да подобрите своя когнитивен капацитет на следващия ден, сочи ново изследване. 

Учените са разпределили 164 участници в две групи. И на двете е била изнесена лекция, посветена на важността на съня и опасностите от липсата му.

Също така им е било казано, че средното количество на Бързото движение на очите (Rapid Eye Movement, REM), което хората получават всяка нощ, е 20%.

Изследователите измерили и тяхната “мозъчна честота”. Показани са им формули и таблици. Всички измервания и разпечатани данни са били фалшиви.

Накрая учените правят следното

На едната група казват, че са получили ”над средното” качество на съня, като са прекарали във фаза на REM около 28.7% от времето на съня.

На другата -  че са получили “под средното” качество на съня, като са прекарали само 16,7% от времето на съня в REM фаза.

Тези цифри не са имали никаква връзка с каквато и да е липса на сън (или REM фаза на съня) и са били просто измислени, за да убедят участниците, че едната група е спала по-добре от другата.

След това и на двете са били дадени подробни когнитивни тестове.

Тези, на които е било казано, че са спали по-добре, са дали значително по-добри резултати в сравнение с онези, които са били информирани, че са спали по-зле.

Източник: Psy Blog

Ключови думи:
Коментари