Когато стане дума за спане, всеки си има своите странни навици и предпочитания. Един предпочита конкретна страна от леглото, друг заспива с един завити и един отвит крак, трети предпочитат да спят с чорапи, а други – с боси крака. Сега ще поговорим за последните.

Ето какви са ползите от това да спим без чорапи:

1. Подобрява се кръвообращението. Спането без чорапи подобрява кръвообращението в краката. Понякога се случва така, че чорапите ограничават притока на кръв, особено ако са прекалено стегнати.  

2. Регулира се температурата на тялото. По време на сън температурата на тялото ни се понижава и това е естествен процес. Затова прекаленото затопляне, което обикновено се получава, когато спим с чорапи (особено ако са някакъв вид термочорапи или вълнени), може да наруши съня ни и дори да ни събуди по никое време посред нощ. Непокритите крака спомагат за регулиране температурата на тялото.

3. Здраве за кожата. Гъбичките са упорити и неприятни. И те виреят в топла и влажна среда. Този факт прави затоплените ни крака в идеална среда за развъждане и размножаване на гъбички. Оставянето на краката да „дишат“ намалява и вероятността от развитие на кожни заболявания като мехури или други кожни проблеми поради продължително излагане на влага.

4. Повишено чувство на удобство. Кой не обича допира на босите ходила по хладния чаршаф! Към това се прибавя и усещането за свобода на движенията, несравнимо с нищо друго. Спането с боси крака предотвратява и опасността от усукване или нагъване на чорапите през нощта, което е в състояние да ни разбуди.