Разполагате с купища обувки в гардероба си, но обикновено обувате всеки ден едни и същи. Вероятно защото са ви най-удобни и отиват на всеки тоалет. За едни това са белите маратонки, за други класическите мокасини, за трети секси високите токчета. За всеки вкус се намира подходящ модел. Но има една важна причина, поради която би трябвало да сменяте обувките си всеки ден. Тук ще научите защо краката се нуждаят от разнообразие, което е свързано не толкова с външния вид, колкото със здравето.

Когато сутрин бързате за работа, инстинктивно нахлузвате онзи чифт обувки, който сте събули предната вечер. Но според експертите от „Зюддойче Цайтунг“ това не е правилно. Така краката се натоварват винаги на едно и също място и от това страдат мускули, сухожилия и кости. Затова всекидневната смяна на обувките не само внася разнообразие в стила, но се отразява благоприятно на стъпалата и пръстите. И не става дума за смяна на различен цвят маратонки или еднакъв тип обувки.

Много по-добре е от време на време да се качвате и на токчета или платформи. Ако един ден носите равни обувки, а на другия ден обуете боти с токчета, краката само ще ви благодарят. Защото различното натоварване се грижи за здравето им. Това потвърждават редица специалисти от сферата на ортопедията.

Що се отнася до супер високите токчета, те съвсем не са толкова лоши колкото славата си – поне ако не прекалявате с носенето им. Затова смело сменяйте чепиците всеки ден, но при условие, че моделите прилягат добре на стъпалото и осигуряват необходимото удобство.