Ходенето на високи токчета не е за всеки. Някои жени се носят с лекота на своите 10-сантиметрови токчета, а други полагат неимоверни усилия, за да се задържат на тази височина, но въпреки това не се отказват в името на красотата.

Ортопедите не са големи почитатели на високите токчета, но нека видим дали все пак има и някакви ползи от високите токчета:

1. Дават височина. Първият бонус е очевиден. Високите токчета правят краката да изглеждат по-дълги, фигурата – по-стройна и определено привличате погледите. Всяка рокля изглежда по-добре на по-висока дама, а токчетата идват на помощ в това отношение. Всичко това дава самочувствие и увереност.

2. Подобряват стойката. Жените, които ходят на високи токчета, инстинктивно изправят гръбнака си. Походката им става много по-елегантна и изправена. Това им придава допълнителна увереност и самочувствие в осанката.

3. Укрепват мускулите на краката. Високите токчета имат способността да извайват мускулите на краката и да ги подчертават по начин, че да привличат погледите. Прасците са по-изразени, а извивките на краката са подчертани.  

4. Повдигат самочувствието. Много жени твърдят, че носенето на високи токчета ги кара да се чувстват по-уверени, по-силни, по-спокойни. Прибавената височина и подобрената стойка определено дават сила.

5. Работят в полза на модата. С високи токчета изглеждате много по-модерни и изискани. Придават изтънченост и правят впечатление.

Колкото и ползи да откривате в носенето на обувки на висок ток, не забравяйте нещо много важно. Продължителното носене на високи токчета може да бъде опасно за здравето. Заради наклонената и неестествена стойка много голяма тежест пада върху пръстите, което от своя страна води до болки и образуване на мазоли. Ако обувките са и с високи токчета, и прекалено стегнати, може да си докарате срастване на ноктите и деформация на пръстите. Продължителното носене на високи токчета води и до болки в глезените, колената, кръста. Вероятността да си навехнете глезена е също много по-голяма. Препоръчително е да редувате различни видове обувки и да давате редовни почивки на краката си, за да предотвратите дискомфорт или потенциални проблеми със стъпалата.