Днес човешките пръсти на краката вече не са натоварени с бляскавата задача да подпомагат катеренето ни по дърветато. Ето защо ние им обръщаме внимание само тогава, когато някой ги настъпи.

Може би ви се струва, че сега, когато не можем да сграбчваме клоните с тях, сме направили крачка назад в еволюционно отношение. В края на краищата пътуването ни до офиса щеше да е далеч по-яко, ако се люшкахме от клон на клон досущ като Тарзан, нали? По-късите и пънчестоподобни пръстчета обаче ни дават няколко ключови предимства. Например те ни помагат да бягаме.

В един експеримент от 2009 г. изследователите проверяват ефективността на различните дължини на пръстите на краката при хората и установяват, че хората с по-дълги пръсти трябва да изразходват много повече енергия, за да тичат, което предполага, че по-малките са предимство за нас, двуногите. Друго проучване обаче установява, че спринтьорите често имат по-дълги пръсти, като по този начин получават краткотрайно предимство по отношение на скоростта в замяна на много по-голямо количество изразходвана енергия.

Дори кутрето, което на пръв поглед е претендент за най-безсмисления придатък на човешкото тяло, си има функция. И я изпълнява отлично. Въпреки че всички пръсти ни помагат да пазим равновесие и да се придвижваме напред, кутрето има изненадващо важна роля.

"Предназначението на малкия пръст е да осигурява равновесие и да ни тласка напред", казва пред How Stuff Works ортопедът д-р Брус Пинкер от Progressive Foot Care. "Когато човек прави крачка, стъпалото преминава от латерална към медиална [поза] в нормалната биомеханика на стъпалото."

Дори кокалчето на кутрето играе важна роля.

Ние ходим като на триножник, който се състои от кокалчето на палеца, това на кутрето и петата, казва д-р Уенджай Сунг, лекуващ лекар в медицинската група White Memorial, пред PopSci. "Ако премахнете една част от този триножник, губите равновесие."

Хората, разбира се, които се раждат без кутрета или ги губят на по-късен етап поради заболяване или злополука, могат да се приспособят и да ходят и без тях. Това обаче може да промени походката им или да доведе до падания вследствие на нарушен баланс. Затова изразете своята благодарност към пръстите на краката си.

Източник: IFLScience