Може би повечето от вас си мислят, че това не звучи особено ефективно. Ако обаче работите по-малко часове на ден, това ще се отрази благоприятно на вашата концентрация, здраве и продуктивност.

Всички пилеем времето си. Това изказване може и да е малко крайно изказване, но на практика е неизбежно, особено когато човек е вързан за своето бюро за цял ден. Според Шерил Конър хората, които си признават, че си губят времето на работното място, са достигнали потресаващите 89 процента за 2016 г. (или 20 процента повече спрямо предходната). Тя подкрепя твърдението си с шокиращи статистики от CareerBuilder Poll, според които основни виновници за това са социалните медии, клюките, пушенето, интернет сърфирането, телефонните обаждания и т.н.

Не ние обаче сме виновни в случая, а остарелите структури, около които се базират самите бизнеси – негъвкавите работни седмици, неразумните часове и безумните очаквания.

Миналата година Filimundus – компания, разработваща мобилни приложения в Стокхолм – въведе 6-часовия работен ден с колкото се може по-малко разсейващи фактори. А именно – по-малко срещи, забрана за ползване на социалните медии и т.н. Filimundus не е първата компания, постъпваща по този начин. Преди 3 години Brath също прие 6-часовия работен ден.

Забраната за ползване на социалните медии може и да ви се струва крайно, особено на фона на факта, че платформи като Twitter, Facebook и блоговете, трансформират благоприятно начините, по които вършим своя бизнес, увеличават продажбите, позволяват ни да достигнем до по-голяма аудитория и т.н. Тази концепция обаче е ключова, тъй като тя демонстрира дистанцирането от една изключително рестриктивна професионална структура.

8-часовият работен ден се основава върху идеята, че служителите работят продуктивно през цялото време. Дори и да оставим туитването и клюките настрана, дори онези, които реално вършат работа, се борят да останат концентрирани на фона на постоянните имейли, телефонни обаждания и срещи.