Едно нещо знам със сигурност - там, където има хора, има и драма. Думите и действията винаги ще бъдат тълкувани погрешно, егото ще пречи и неизменно ще се стига до погрешни заключения.

Ако работата ви изисква близък контакт с други (особено с тези, които не харесвате), наличието на високо ниво на емоционална интелигентност (EQ) е чудесен начин да избегнете главоболията.

Хората с висока емоционална интелигентност използват самосъзнанието си в своя полза, за да оценяват ситуациите, да приемат гледните точки на другите, да се въздържат от критика, да обработват данни и да възпират прибързаните реакции. Понякога това означава просто да запазят мълчание. Така че ако рационално обмислите обстоятелствата, без да прибягвате до драма, в крайна сметка може да стигнете до различно и може би по-разумно решение.

Човек, който демонстрира високо ниво на емоционална интелигентност, притежава уменията да вижда цялостната картина и двете страни на даден проблем едновременно. Това е способността да вземете предвид чувствата на друг човек, за да обмислите различен изход. И именно тук се появява емпатията.

Психологът и автор Даниел Големан казва:

"Ако не можете да се справяте с тревожните си емоции, ако не умеете да бъдете състрадателни и да имате нормални взаимоотношения, тогава интелигентността ви е без значение, защото няма да стигнете далеч."

Ето защо хората с развита емоционална интелигентност са толкова активни по отношение на свързването с истинската си същност, особено в отношенията си с другите. Те говорят от сърце, без да се крият зад маска.

А в емоционално натоварена ситуация те винаги са първите, които поемат отговорност, ако са допуснали грешка. Те са пример за почтеност и автентичност, като помагат на своите познати и колеги, които също са сгрешили, да се настроят и да рискуват открито да признаят: "Сбърках".

7 въпроса за определяне на нивото на EQ:

И така, откъде да започнете да развивате емоционалната си интелигентност? Това е доста висока летва, така че като начало ви предлагаме да отговорите на въпроси, основани на резултатите от самоанализа.

За да разберете дали сте човек с висока EQ, отговорете на следните въпроси:

1. Винаги ли сте наясно с чувствата си и разбирате ли причината за тях?

2. Наясно ли сте със своите граници, „слепи места“ и области за развитие?

3. Можете ли да се възстановявате бързо след сблъсък със стресови емоции и конфликтни ситуации?

4. В състояние ли сте да разберете или почувствате това, което изпитва друг човек, като се поставите на негово място?

5. Живеете ли с позитивна перспектива и на принципа, че чашата е наполовина пълна?

6. Доволни ли сте от това, което сте, без някой да задоволява егото ви?

7. Способни ли сте да простите и забравите чуждото предателство и да продължите с живота си?

Източник: cluber.com.ua