Начинът да постигате повече резултати е да работите повече. Нали така? Изглежда логично. Според класическата книга за производителност „Slack” на Том Демарко това разбиране обаче всъщност може да доведе до по-ниска производителност.

Според Демарко претъпканите със задачи дни ни лишават от нужната гъвкавост, за да можем да се адаптираме към непредвидени пречки и задачи, които неизбежно изникват в живота и деловото ежедневие. По тази причина, той посочва, че „отпускането“ ни позволява да се подготвим за неочакваното, а също така и да инвестираме в ученето и придобиването на нови умения, които да ни бъдат от полза в бъдеще. Иначе казано, човек постига повече в дългосрочен план, ако се стреми да прави по-малко неща в рамките на един ден.

Това е нещо, което имат нужда да чуят множество предприемачи, прекарващи дните си в жонглиране между задачи и потушаване на кризи. Тя обаче повдига един въпрос: Ако не е полезно да се стремите да изпълнявате възможно най-много задачи за едно денонощие, то каква трябва да е целта ви?

Авторът на бестселърите Оливър Бъркман има едно предложение, което до голяма степен се вписва в гореспоменатия подход към работата. Бъркман го нарича „Методът 3-3-3“ и казва, че го използва в ежедневието си, като подчертава, че той не е нужно да бъде пресъздаван едно към едно.

„Ако мислите, че този метод няма да сработи при вас, то може да си създадете собствено правило! Важното в случая не са детайлите, а принципите, върху който той се основава. Не се колебайте да персонализирате метода, така че той да отговаря на вашите специфични нужди“, казва той.

Бъркман обяснява, че „Методът 3-3-3“ включва следните базови насоки:

- Прекарвам по три часа в работа по проекта, който оценявам като най-важен. След като си определя някаква конкретна цел за напредък, аз се стремя да я постигна в рамките на деня.

- Изпълнявам три по-лесни и кратки задачи. Това обикновено са неща, които отнемат няколко минути (тук включвам обажданията, пращанията на имейли и бизнес срещите).

- Отделям време за три „дейности по поддръжка“. Това са неща, които изискват всекидневно внимание, за да върви живота ми в желания от мен ритъм (като например ходене на фитнес и поддържане на дневник)

Красотата на този метод е в неговата простота. Нужни са ви само няколко минути, за да обмислите разпределеното на задачите от вашето ежедневие. Този подход също така насърчава „отпускането“, за което говори ДеМарко.

Освен това, множество експерти казват, че оптималното време, в което човек може да поддържа концентрация, е именно 3-4 часа, така че първата част от метода е директно обвързана и с нашите биологични ограничения. Другите две тройки подтикват човек да разнообрази деня си и да не позволява на един тип задачи да се трупат, докато един ден достигнат критична маса.

„Когато следвам този метод нямам чувството, че се движа по въже, което не ми дава право на грешка, ако не искам деня ми да се провали“, казва Бъркман

Джесика Стилман, бизнес блогър, за Inc.com

Превод и редакция: Георги Георгиев / Мениджър Нюз