Това е „квадратът на Декарт“ - лесен, но свръх ефективен метод за взимане на трудно решение. Идеята зад него е, че той ви помага да анализирате всеки проблем или ситуация от различни ъгли. Трябва просто да си отговорите на четири въпроса. Но съвсем честно: 

1. Какво ще се случи, ако направя това? (Какво ще получа от него?)

2. Какво ще се случи, ако не направя това? (Ще си остане ли всичко по старому? Какви са предимствата да не го направя?)

3. Какво няма да се случи, ако го направя? (Какви са недостатъците на предприемането на даденото действие)

4. Какво няма да се случи, ако не го направя? (Какви са недостатъците от непредприемането на това действие?) Внимавайте с отговора на този въпрос – мозъкът ви ще се опита да игнорира двойното отрицание и отговорът ви може да прилича на първия. Не позволявайте това да се случи.

Пример. Да допуснем, че имаме непреодолимото желание да си купим нещо, но имаме проблем с парите и виждаме, че предполагаемото решение е да се „вземе кредит“.

И така, листа делим на четири квадрата (или правоъгълника) и във всеки пишем въпрос, само че не в центъра както е на картинката, а отгоре с едър шрифт – така е най-удобно. Картинките са дадени за пример, за да се разбере същността. Най-добре е формулировката да се конкретизира съобразно вашата ситуация. В дадения случай ще бъде примерно така:

1. Какви са плюсовете, ако взема кредит?

2. Какви са минусите, ако взема кредит?

3. Какви са плюсовете, ако не взема кредит?

4. Какви са минусите, ако не взема кредит?

Когато във всеки квадрат запишем въпроса, започваме да изписваме съответните плюсове и минуси – всички, които ни идват на ум. Не е задължително да се запълват квадратите по някаква схема; пишете в тази последователност, в която идват отговорите. Важното е да не объркате квадратите. Можете да пишете съкратено, но важното е вие добре да си разбирате съкращенията, просто хвърляйки им мимолетен поглед. Старайте се да изпишете колкото се може повече, дори „несъществени дреболии“, защото те могат в края на краищата да изиграят решаваща роля. (да наклонят везните).