Всички имаме лоши дни на работното място. Внезапно изниква неочакван проблем по задача, върху която работите от седмици. Влизате в конфликт с ваш колега заради недовършена работа по ваш общ проект. Забравяте за среща с важен клиент. Каквато и да е причината за вашите професионални неволи, те винаги са белязани от чувство на самота и безнадеждност. В тези трудни моменти на човек му се струва, че всички са му сърдити и че може да разчита само на себе си. Това обаче не е така. Важно е да знаете, че има едно нещо, което може да ви помогне в най-тежките ситуации – благодарността.

Следващият път, когато сте затрупани от работа и проблеми в офиса, отделете малко време, за да помислите за нещата и хората от вашия живот, за които сте благодарни, и напишете на лист хартия едно или две изречения за тях. Как точно това ще ви накара да се чувствате по-добре? Благодарността често произтича от емоцията, която изпитвате, когато някой е направил нещо специално за вас; когато той е отделил време, енергия и усилия, за да направи живота ви поне малко(а в някои случаи и много) по-добър.

В живота на всички ни има хора, които отговарят на това описание. Това може да е роднина, който се е грижил за вас, когато сте били деца; ментор, който е направил всичко по силите си, за да ви помогне в труден период, или пък колега, който ви е препоръчал за важен проект. В моментите, когато се чувстваме най-зле, ние забравяме за хората, на които дължим нашия успех.

Отделянето на специално внимание на един от тези хора и припомнянето на нещата, за които сте му благодарни, има няколко ефекта. От една страна, това ще ви накара да мислите за нещо позитивно и ще приповдигне настроението ви, а от друга ще ви напомни за важните хора от вашия живот, което ще притъпи чувството на самота и изолация.

Най-хубавата във всичко това е, че съставянето на подобен списък с хора не изисква особено големи усилия и инвестиция на време. Ако искате да засилите позитивния ефект, изпратете кратък благодарствен текст на човека, които сте отбелязали в листа. Разкажете му за влиянието, което е оказал върху живота ви и му кажете, че цените всичко, което е направил за вас. Проучванията показват, че неочакваните награди подобряват настроението на хората. Така че един подобен жест от нищото със сигурност ще направи деня на този човек поне малко по-добър.

Арт Маркман, когнитивен психолог и автор на книгата „Умното мислене“, за FastCompany.com.

Източник: Мениджър Нюз