Не можете да заспите веднага след лягане? Въртите се в леглото и не знаете какво да направите? Не сте само вие. Много хора страдат от проблеми със съня. Лошият сън причинява когнитивни затруднения, отслабване на паметта и вниманието. Ако продължи дълго време, безсънието може да доведе до тревожност и депресия. По принцип сънят при хората се влошава с напредването на възрастта. Така например след 65-годишна възраст между 12% и 40% от хората страдат от безсъние.

Приспивателните имат странични ефекти и често водят до пристрастяване. Един от новите и модерни методи в психологията за справяне с безсънието е т.н Стимулираща контролна терапия, която се състои от 6 прости стъпки. Според психолога д-р Бутзин ако започнете да ги следвате, ще преборите проблема.

Ето ги и тях:

1. Лягайте да спите само когато ви се спи

2. Не използвайте леглото си за нищо друго освен за сън. Не четете в леглото, не гледайте телевизия, не яжте в него и не се тревожете, докато сте в него. Единственото изключение от това правило е сексът – спокойно може да правите секс в леглото си.

3. Ако известно време не успеете да заспите, след като сте си легнали, станете от и отидете в друга стая. Постойте там колкото искате и се върнете обратно

4. Ако все още не може да заспите, повторете стъпка 3.

5. Нагласете си алармата и ставайте всяка сутрин по едно и също време, независимо от това в колко часа сте си легнали или колко време сте успели да поспите.

6. Не подремвайте през деня. 

Източник: Psy Blog