Според Морган Серф, невроучен от Северозападния университет в САЩ, който е изучавал вземането на решения повече от десетилетие, най-сигурният начин да бъдем по-щастливи не е свързан нито с преживяванията, нито с материалните блага, нито с личната философия.

Всичко опира до това с кого решавате да прекарате времето си. Но „това не е просто съвет да избирате приятелите си внимателно“ – казва Серф за Business Insider.

Има две предпоставки, които карат Серф да вярва, че личната компания е най-важният фактор за дългосрочно удовлетворение.

Първото е, че вземането на решения е уморително. Голяма част от изследванията установяват, че хората имат ограничено количество психическа енергия, която могат да използват за избиране. Да изберем какво да облечем, къде да ядем, какво да ядем, каква музика да слушаме, и какво да правим в свободното си време, всичко това кара мозъка ни да изразходва енергия всекидневно.

Втората предпоставка е, че хората погрешно са убедени, че имат пълен контрол върху изборите, които правят. Мислим си, че ако правим правилните избори, сме на прав път към житейското удовлетворение.