Изпитваме любов по много различни начини, пише Мениджър Нюз. Обичаме: своя спътник в живота, семейството си, най-добрия си приятел, работата си, дори колата си. Явно е, че използваме "обичам" за различен контекст. Това подчертава разнообразните измерения на привързаността

По отношение на връзките между хората, по-точно между двама житейски партньори, древните гърци са описали няколко вида любов, разказва сп. Quartz. На базата на техните разбирания социологът и активист Джон Алън Лий посочва, че има шест вида често срещана любов, за която е известно от времената на Древна Гърция до днес. Ето какви са те. 

Ерос. Това е романтичната любов, изживявана като в приказките. Физическата красота е много важна за този тип любов. Привличането е наситено и незабавно ("до уши"). Любовникът на Ерос изпитва настояща нужда да задълбочи връзката емоционално и физически. Тези хора обожават чувството да бъдат влюбени. Те по-скоро са моногамни, остават във взаимоотношенията възможно най-дълго, докато те се усещат освежаващи и привличащи. После може да сменят обекта на обожание с друг, към когото отново да изпитат същите чувства. 

Сторге. Този тип любов се среща при хората, когато те са стабилни и отдадени на връзките си. Те ценят компанията на човека до тях, психологическата близост и доверието, което му имат. При тях любовните отношения израстват до приятелства, така че любовта може някак да се изпълзне извън двойката. Този вид обичане е траен и издръжлив, хората са в него дългосрочно. 

Лудус. Хората в това състояние разглеждат любовта като игра, която играят с една цел: за да спечелят. Често това може да бъде игра с повече от двама участници. Те нямат проблем да използват заблуда, манипулация. Не са склонни да се обвързват дългосрочно и често са емоционално далечни и трудно достижими истински. Тъй като са по-фокусирани върху краткосрочното, отдават по-голяма важност на физическите черти на обичания човек.

Прочетете целия текст в Мениджър Нюз.