Умишлено допускайте грешки

Опитайте в разговор с колеги, клиенти, близки, познати или даже непознати нарочно да допуснете лапсус или неточност в изказа. Позволете на събеседника си да ви поправи, при което изиграйте смущение и му благодарете за вниманието. Така ще дадете на отсрещния възможност да се почувства по-свободно и уверено и сам да не се страхува, че може да сгреши при общуването. Всеки може да сбърка и в това няма нищо осъдително – не съществуват идеални хора.  

Правете комплименти от трето лице

Искате да помолите колега за съвет или помощ във връзка с работата? Най-добре е да се позовете на трето лице, като например кажете: „Господин Петров, завеждащият отдел, ми препоръча да се обърна към вас, защото според него сте най-кадърният служител“. Не всеки приема добре директните ласкателства. Някои дори се чувстват неудобно, когато им правите комплименти. Докато нещо приятно, казано от трето лице, смекчава ситуацията и човекът няма да се смути.

Усмихвайте се искрено

Когато се усмихвате искрено и открито, скулите се повдигат и около очите ви се образуват тънки бръчици. При изкуствената усмивка скулите не помръдват, а бръчици, разбира се, липсват.  Напълно логично е, че „каменната физиономия“ няма да предразположи събеседника. Ето защо трябва да се усмихвате искрено и от сърце, за да се харесвате на хората.  

Мърдайте вежди

Интересен факт: хората, на които им е приятно да общуват, при разговор повдигат вежди на всеки 1/6 секунди. По този начин изразяват удоволствие. Ако наблюдавате внимателно, сами ще се уверите. За да може събеседникът ви да почувства, че му симпатизирате, научете се да мърдате вежди.

Забравете за думичката „моля“

Специалистите съветват да не отвръщате „моля“, когато ви благодарят за нещо сериозно, а да казвате: „Сигурен съм, че и вие бихте постъпили така на мое място!“. Такъв отговор поражда усещане за взаимност и тогава на човека ще му се прииска да ви се реваншира. Удобен момент да го помолите на свой ред за нещо – например за услуга или за пари назаем.

Проявявайте заинтересованост

Не пренебрегвайте емпатията, тоест проявяването на искрена заинтересованост. Слушайте човека внимателно, старайте се да го изслушате, да му съчувствате и да го окуражите. С една дума, бъдете естествени и непринудени. Докато общувате, дайте на събеседника си да разбере, че е изключителен! Толкова е просто.