Чували ли сте израза „пропаст в харесването“? (Liking Gap)? Дори да не сте, положително сте го преживели. И то неведнъж. Потвърждава го изследване на реномирания Йейлски университет, защото пропастта в харесването засяга в еднаква степен всеки човек. Този психологичен феномен означава, че хората хронично подценяват доколко околните ги харесват и ценят присъствието им. Това се случва във всяка форма на общуване и взаимодействие, независимо колко силна е дадена връзка.

Учени от Йейл проследили отношенията между съквартиранти в общежитията на университета в рамките на една учебна година. През този период участниците били питани пет пъти колко харесват съквартиранта или съквартирантката си и дали според тях той или тя им отвръща със същото. Резултатите показали, че всеки разпитан смятал, че другият го харесва по-малко, отколкото той него. Друго проучване установило, че същото се отнася и за групи, дори още по-лошо. Повечето участници били сигурни, че са най-малко харесваните в групата.

Всичко това е колкото мило (ах, колко сме скромни!), толкова и тъжно. С такъв начин на мислене излишно си усложняваме живота. Следващия път, когато се чувствате неуверени, спомнете си какво казва науката: че очаквате от себе си по-малко, отколкото заслужавате, и че ви харесват повече, отколкото си мислите. Това не е ли прекрасно? Всички се харесваме помежду си повече, отколкото осъзнаваме. Понякога човек просто трябва да се осланя на научни факти, за да не си загуби ума. Така че не бъдете прекалено строги и критични към себе си!