Бебенцето реве, та се къса. Да го оставим ли да плаче, или да не допускаме да се "мъчи"? Рецепти всякакви и сащисани, младите родители са винаги готови да утешат плачещото дете. Смятат, че това е сигнал, че нещо не е наред с него.

Истината обаче е, че ако оставите едно бебе постепенно да заспи, докато плаче, това няма да му навреди от емоционална или стресова гледна точка в дългосрочен план, съветва Обекти.бг, цитирайки проучване, публикувно в Science Alert.

Навиците на 43 двойки родители с бебета на възраст от 6 и 16 месеца с проблеми в заспиването били анализирани и резултатите установили, че бебетата, които били оставяни да плачат без намеса за по-дълги периоди, заспивали средно с 13 минути по-бързо от останалите.

Имайте предвид, че това "оставяне" не означава просто да оставите бебето да плаче с часове, а просто постепенно да увеличите времето, през което плачещият малчуган е оставен сам. В рамките на изследването това време започвало от 2 минути без намеса и постепенно стигнало до 35 минути в течение на една седмица.

На базата на взетите проби кортизол от бебетата не са установени значителни разлики в нивото на стреса, нито пък самите родители са видели субективна промяна в поведението на потомците си.

Продължава на страниците на Новите родители.