Най-важното, на което се научих откакто съм студент, е да управлявам собствен бюджет и да си създавам приоритети.“ Това са отговорили повечето от студентите, участвали в анкета на "Дисни" в САЩ, посветена на въпроса "На какво се научаваме в университета?".

Отговорите на младежите са били най-разнообразни и в същото време конкретни. Те се отклоняват от посочването на традиционни академични знания и теории по специалността и се съсредоточават в практическите ползи от живота в годините на висшето образование, сред които са сочени като важни дори и "готвенето на спагети болонезе“ и "умението да се обличаш стилно и да съчетаваш аксесораи".

Участвали са 1600 младежи. Четирима от всеки 10 от тях признават, че са били шокирани колко малко неща знаят за живота и умеят, след като са напуснали дома на родителите си. Една трета наричат опита си в университета "истинско отваряне на очите". Три четвърти казват, че са научили много повече като студенти от това, което им се преподава по време на лекциите, и всъщност в това комплексно обучение по теория и самостоятелен живот се състои смисълът на висшето образование.

Ето и 10-те най-чести отговора на въпроса на какво се научаваме като студени, посочени от проучването и цитирани от "Дейли Мейл".

1. "Да управлявам собствен бюджет и да си създавам приоритети."

2. "Да живея с други хора."

3. "Да пазарувам храна за седмицата."

4. "Да си плащам сметките."

5. "Да уча независимо."

6. "Да правя приятели."

8. "Да споделям вещи."

9. "Да си търся ново жилище."

10. "Да се социализирам с различни хора."

Източник: Мениджър Нюз