Понякога начинът, по който се държим, или нещата, които говорим, могат да отблъснат хората. Ако вече сте го изпитали на гърба си, замислете се дали причината не е у вас. Може би тайничко и вие самите не харесвате някои свои черти на характера, но не правите нищо по въпроса. А дали не става въпрос за нещо, което не си давате сметка, че вбесява околните? Това, което е сигурно, е, че съществуват някои черти от характера, които е много вероятно да дразнят околните.

Ето какво бихте могли да направите, за да се разбирате по-добре с другите, стига да смятате, че си струва.

Ако сте болезнено откровен с другите, опитайте се да се поставите на тяхно място и да помислите как ли са се почувствали, след като сте им казали нелицеприятната истина в очите. Ако човекът отсреща може да понесе истината, кажете му я, но ако знаете, че ще го нараните, опитайте се да смекчите тона: „Роклята е хубава, но защо не потърсим друга, която да ти стои по-добре?“; „Вярвам ти, че си бил толкова зает, че да не ми се обадиш, но следващия път ще се радвам поне да ми напишеш два реда.“; „Не си се справил добре с проекта, но виждам колко усилия си положил, това е похвално и можем заедно да поработим, като ти дам някои съвети.“ и т.н. Помислете си дали ви е важно да си запазите отношенията с този човек. Ако отговорът е да, постарайте са да премълчавате някои истини или да ги видоизменяте.

Ако не сте фен на празните приказки за времето и прочие, но другите са, то положете усилия да им влезете в тона. Разменете си няколко дежурни фрази и после преминете по същество. Нищо няма да ви стане, ако си побъбрите как е минал уикендът ви, как ви е навалял дъждът или в какво задръстване сте попаднали. По този начин ще стоплите отношенията си с човека отсреща и ще „подготвите почвата“ за по-сериозните разговори.

Ако с човека отсреща сте на различно мнение, не бързайте да го обиждате. Опитайте се да вникнете в чуждата гледна точка, дори да не я приемете. Постарайте се да не се палите особено, запазете спокойствие. Работата не е на живот и смърт. Винаги е полезно да можем да помислим, преди да говорим. Използвайте аргументи, а не обиди, когато спорите с някого.

Ако не понасяте някой да се оплаква, помислете, преди да реагирате крайно. Имайте предвид, че понякога хората просто искат да споделят чувствата си, без да очакват нищо – нито съвет, нито съчувствие, нито критика. Просто искат да си кажат това, което им тежи или ги вълнува в този момент. Оставете ги. Нека се оплачат. Нека си излеят душата. Ако това не ви натоварва психически, изтърпете го и продължете нататък. Опитайте се да покажете подкрепа, без да задълбавате. Със сигурност усилията ви ще бъдат оценени. По този начин, вместо да си създадете враг, ще си създадете приятел. Не е толкова трудно, нали?

Цветелина Велчева