Звучи като клише забързаното ежедневие, в което живеем, на е факт, че светът става все по-динамичен, а животът изисква да се адаптираме с бързи темпове към новостите. Затова е важно да се грижим не само за физическото, но и за психическото си здраве. Второто обикновено го пренебрегваме – недостатъчен сън, бърнаут, липса на спокойна среда. Казваме си, че все някак се справяме със задълженията си и продължаваме нататък. Но стресът се натрупва и един ден може сериозно да се отрази и на физическото ни здраве. Затова не бива да пренебрегваме състоянието си. Справянето със стреса може да бъде предизвикателство, но има няколко метода, които могат да помогнат:

 1. Физическа активност

Спортуването е винаги добра идея. Това е ефикасен начин за справяне със стреса. Спортът помага на тялото да произвежда ендорфини, които са естествен източник на щастие за тялото и могат да помогнат за подобряване на настроението.

 2. Медитация и йога

И това не е клише. Тези практики могат да намалят нивата на стреса, като помагат на ума да се съсредоточи и отпусне. 

3. Правилно хранене

Определени храни могат да помогнат за намаляване на стреса. Черният шоколад, орехите, цитрусовите плодове и рибата са богати на антиоксиданти, които успешно се борят със стреса. Разбира се, в здравословни количества.

4. Достатъчно сън

Недостатъчният сън може да увеличи нивата на стрес. Затова е важно да се стремим към пълноценен и качествен сън. 

5. Социална връзка

Общуването с приятели и семейство, както и участието в социални дейности, може да помогне за намаляване на стреса. Всичко, което ни носи радост и удовлетворение, ни успокоява и намалява нивата на стреса в организма.

6. Професионална помощ

Ако се борим с продължително и задълбочено състояние на стрес, е добре да се обърнем към професионалист, като психолог или психиатър. 

    И никога да не забравяме, че хората са различни. Това, което работи за един човек, може да не работи за друг. Ето защо е важно да открием нашия метод за справяне със стреса, собствените си стратегии, които да ни помогнат най-много, и след това да се опитаме да ги включим в ежедневието си.