Много деца и ученици от началните класове харесват как изглеждат. За разлика от юношите, те все още не са развили способността да оценяват себе си от страни. И се „виждат“ през очите на възторжените мама, татко, баба, които не се уморяват да повтарят: „Каква красавица си!“.,
Ако родителите си позволят саркастични коментари или шеги, например критикувайки стойката или походката, това може да роди комплекси. Особено ако забележките се повтарят.

Детето почва да си мисли: „Аз съм грозна, затова не ме харесват“. И не е чудно, че години по-късно вече ще мисли как да промени външния си вид. За някои това се превръща в мания.
Понякога самите възрастни, по-често майки, се отнасят твърде критично към собствения си външен вид. Всеки път, когато се погледнат в огледалото - казват, че трябва да отслабнат или да се отърват от втората брадичка, от бръчките ...
Детето, което копира поведението на възрастните, прави извода, че и майка му не се харесва, точно както и то не харесва себе си, обяснява психологът Виктория Богданова.
Тийнейджърите са прекомерно загрижени за външния си вид. И се притесняват както от реални така и от въображаеми „дефекти“ . Резултатът е, че предприемат смели експерименти: боядисват косата си, правят си татуировки, пробиват си носа.
Най-разумната реакция на родителите е да дадат възможност на момичетата и момчетата да експериментират с външния вид, в определени граници, разбира се и на подходящата за това възраст. Но в същото време трябва да им възлагат отговорност за вземането на всяко решение.

3 начина да помогнете на детето си да обича себе си
- Не лъжете. Важно е не само какво казват родителите, но и какво чувстват. Защото истината винаги излиза наяве. Децата отлично различават истината от лъжата, не могат да бъдат измамени.

- Научете децата да се приемат такива, каквито са. И основният помощник е родителската любов. Например за момичетата е важно да чуват от баща си, че са красиви, стройни, грациозни, изискани, нежни. Но в никакъв случай „бухтички“ или „пухкавелки“ - дори и на майтап.

- Научете ги на философията на живота - човек не може да угоди на всички. Вие, мама и татко, го обичате, независимо от броя на луничките и показанията на стрелката на кантара.
Децата, чиито родители не са пестили от комплименти и признания за любов, по-лесно преживяват самотата или отхвърлянето. Тъй като доверието и положителните възприятия са положени от родителите още от детството.

Числа, които говорят 
Според проучване една от козметичните марки, 94% от анкетираните момичета на възраст от 14 до 17 години биха искали да променят нещо във външния си вид. Повечето са недоволни от корема, теглото или талията (46-50%).
43% биха предпочели да имат по-гладка и чиста кожа на лицето си. За 39% проблем е окосмяването по тялото, а една трета (30-34%) не са доволни от бедрата или задните части, носа и гърдите.

По-голямата част от анкетираните (68%) виждат физическата красота като ключ към успеха и смятат, че външните „недостатъци“ ще са пречка за самочувствието и реализацията им. Поради несъвършен външен вид 26% от анкетираните изпитват депресия, а повече от една трета (37%) казват, че планират естетични корекции в бъдеще.

Участниците в проучването често се обръщат за съвет към родителите си – 22% от тях смятат майките за пример за подражание.
Възрастните обаче не винаги са в състояние да разберат и правилно да подкрепят дъщерите си – едва една от 10 получава комплименти за външния си вид. Момичетата, лишени от родителска топлина, признават, че изпитват психологически проблеми (53%).

По-голямата част от родителите (95%) смятат, че е трябва да направят нещо, за да подобрят самочувствието на подрастващите момичета. Но в същото време самите те създават комплексите: 38% от родителите признават, че биха искали да променят нещо във външния вид на детето.

Новите родители