Всеки от нас има комплекси, но докато повечето хора се опитват да ги прикриват и да не се набиват на очи, други използват собствената си неувереност по изопачен начин да се изтъкват и да дразнят другите.

Със сигурност ви се е случвало да срещате въпросните „комплексари“ и от двата пола и общуването с тях не ви е било никак приятно.

В началото може би им се смеете, но после тяхното постоянно мрънкане, себеизтъкване и обиди започват да ви идват в повече. За да не се натоварвате, е хубаво да избягвате подобни личности, а ето и как да ги познаете отдалече:

Те винаги критикуват вида на другите

Комплексарите никога няма да признаят собствените си визуални недостатъци и затова често се подиграват грозно на всички около тях. Те ще намерят кусур във вида на всеки минувач и дори да не го познават вече ще имат мнение относно облеклото, физиката, прическата и грима му.

Унижават дори приятелите си

Всеки разговор с тях стига до момента, в който получавате саркастични забележки относно мнението си, постъпките си и дори постиженията си. И най-лошото е, че го правят по начин, по който накрая да ви изкарат глупак, подчертавайки, че не са казали нищо лошо и ви мислят доброто.

Хвалят се постоянно

Човек, който е неуверен за постиженията и успехите си, бърза да се похвали с всякакви тривиални неща, за да сподели, че му се случва нещо. Дори да си е сготвил омлет за обяд, той ще го изкара като истински подвиг, намеквайки колко е добър и колко му се отдава. Това е вменяване на фалшива увереност. Хората, които наистина са успели и доволни от живота си, нямат нужда да го изтъкват и натрапват на другите.

Омаловажават постиженията на другите

Разбира се, комплексарите завиждат свирепо на всички, които са по-успели от тях, но никога няма да го признаят на глас. Затова те бързат да оплюят и омаловажат техните постижения.

Не умеят да губят

Няма нищо по-лошо за неуверения човек, от това да загуби. И когато това се случи, той намира куп оправдания и подчертава, че е дал всичко от себе си, но просто обстоятелствата са били такива. Безкрайните извинения често звучат смешно и повърхностно.

Не умеят да печелят

Победата винаги е сладка, но за комплексаря тя е поредния шанс да се себеизтъкне и да натрапи своето „величие“ над останалите. Разбира се, той преувеличава качествата си и измеренията на успеха си.

Те правят нелепи заплахи

Когато някой се доближи до техните комплекси и дори се опита да ги извади на показ, неуверените хора минават в атака. Те бързат да се защитят без дори да има нужда, като сипят заплахи – за имиджа, за работата, за името ви.

Постоянно изтъкват грешките в миналото ви

Не дай си боже да сте споделили с комплексаря някакви свои грешки или кофти постъпки в миналото. Той не забравя и постоянно ви ги натяква, за да ви покаже, че не сте по-добър човек от него. Ако обаче вие го настъпите за неговото минало, се започва с оправданията, заплахите и цупенето.

Те винаги държат последната дума да е тяхна

Комплексарят се старае всячески да подчертае своята псевдо „интелигентност“. Той има мнение по всяка тема и винаги е прав!

Затова държи и последната дума да е негова, дори да казва някаква абсолютна глупост.

Източник: Академия за емоционална интелигентност