Едва ли има човек без комплекси – някои не се срамуват да говорят за тях, други ги крият надълбоко в себе си.

Независимо дали показват явно, или не комплексите си, тези хора са опасни и вредни за околните, защото могат да навредят не само на психическото, но и на физическото ни здраве. Ето по кои признаци ще разпознаете комплексарите:

1. Осъждат външния вид на другите.

Външността не е нещо, което избираме. В този смисъл явен признак на комплексарщина е да се подигравате на външния вид на другите хора – този носел очила, онзи имал крив нос, на третия му стърчали ушите. Комплексарите няма да признаят своите физически недостатъци, но за сметка на това няма да пропуснат възможност да заклеймят чуждите.

2. Постоянно се хвалят.

Комплексарите показват високо самочувствие, въпреки че всъщност нямат такова. Самоизтъкването е именно признак на неувереност. Те постоянно изтъкват успехите и постиженията си, колкото и незначителни да са. Правят всичко възможно да получат потупване по рамото и не спират, докато не се уверят, че са забелязани.

3. Унижават другите.

Комплексарите се зареждат чрез унижението над другите хора, дори над близките си. Бързат да се подиграят, да осъдят и да се надсмеят. Те живеят чрез забележките към другите хора, чрез постоянно намирането на кусури, чрез даването на непоискани съвети и изтъкване на мнения.

4. Не умеят да губят.

Участват в състезания само ако са сигурни, че ще спечелят. Ако не спечелят по някаква причина, то непременно се сърдят. Обвиняват другите, не умеят да подават ръка и да отчитат чуждите успехи и качества. Изтъкват себе си, но омаловажават уменията на другите.

5. Последната дума трябва да е тяхна.

Комплексарите са груби и шумни. Те викат, тупат се в гърдите, че са най! Винаги ще направят така, че последната дума да е тяхна. Не умеят да изслушват, не зачитат чувствата на околните, не се интересуват от чуждото мнение.

Подобно поведение се отразява не само на психическото, но и на физическото ни здраве, защото отровните хора, комплексарите и завистниците не носят нищо добро в живота ни.

Познавате ли такива хора и как се справяте с тях?