Има милиони причини да избягваме да се гневим. Не само се чувстваме зле, обикновено правим глупави и опасни неща, когато сме гневни и така гневът може да бъде себеунищожителен.

Заради това цивилизованите хора правят всичко възможно да подтиснат, пренасочат и скрият гнева си. Повечето от нас приемат гнева за неразумен и се опитваме да го скрием и дори да не говорим за него.

Но като всички емоции гневът има своите функции, които могат да имат и положителни страни.

1. Гневът е мотивираща сила

Изследванията показват, че гневът може да ни придвижи сериозно към постигане на нашите цели и особено при наличието на проблеми и препятствия пред тях.

Когато виждаме нещо като полезно, ние го искаме повече когато сме гневни. Конструктивният гнят може да ви накара да се чувствате силни и мощни и да ви тласне към постигането на това, което искате.

2. Гневните хора са по-оптимистични

Може да звучи странно но гневните хора имат нещо общо със щастливите хора. Това е защото са по-оптимистични.

3. Гневът може да бъде полезен за връзките

Гневът е естествена реакция, когато с нас са се отнесли зле и е начин да изразим и комуникираме това чувство за несправедливост. Но обществото ни казва, че гневът е опасен и трябва да се скрие. Как влияе това на личните ни връзки?

Странно или не, но изследванията показват, че потиснатият и скрит гняв в интимните връзки може да бъде пагубен за тях. Проблемът е, че когато скриете гнева си вашият партньор не знае, че прави нещо грешно. И така продължава да го прави, а това със сигурност не допринася за връзката. Изразеният гняв, ако е оправдан и насочен към намиране на разрешение вместо само вентилиране всъщност може да помогне и да заздрави връзката.