Емоционалното прегаряне е сериозно състояние, което може да доведе до депресия.

Това е усещане за празнота, липса на смисъл, апатия. Обикновено свързваме „прегарянето“ с работата, но може да засегне всяка сфера на живота – семейството, приятелството. Една от първите стъпки към изпадане в подобно състояние е разочарованието, провалът, усещането за неразбиране от другите. Ако влагаме много енергия и голяма част от времето си за дадена цел, но тя не само че не е постигната, ами води след себе си поредица от разочарования и терзания, то това подсказва за емоционално прегаряне, което не трябва да се подценява. А ето и признаците:

1. Липса на здрав сън. Имате нарушен режим на спане, будите се постоянно. Не можете да спите добре и постоянно нещо ви тревожи.

2. Тревожност. В съвременния начин на живот тревожността е просто част от ежедневието.

Можете да проверите нивата си на стрес с един прост тест в домашни условия.

Включете хронометър и затворете очи. Отмервайте една минута по вътрешното си време (не си бройте, просто отворете очи, когато усетите, че минутата е изтекла). Погледнете колко време е минало в действителност. 60-65-70 секунди е нормално, по-малко от това е признак на стрес, 45 секунди или по-малко е сигнал да се обърнете към специалист.

3. На ръба. Чувствате са като в капан, струва ви се, че отвсякъде дебне опасност от провал, не се чувствате сигурни никъде.

Ето още един тест за проверка на стреса и доколко сте близо до прегарянето. Спомнете си какво сте правили през последните 7-10 дни (работа, почивка, срещи, домашни задължения и т.н.), направете списък. Срещу всеки елемент посочете плюс или минус в зависимост от това дали сте изпитали положителни, или отрицателни емоции от случилото се. Пребройте колко плюса имате накрая. Резултатите са много важни, така че бъдете максимално искрени. Ако плюсовете са по-малко от минусите, значи сте се запътили с висока скорост по пътя към емоционалното прегаряне.

Кои хора са склонни към емоционално прегаряне?

Може би не е случайно, че някои хора се сблъскват постоянно с чувствата на емоционално прегаряне. Докато други никога не са се докосвали дори до това състояние. Зависи от характера. Ако носите тези черти в себе си, то рискът да прегорите емоционално е огромен:

1. Свръхотговорност. Хората с развито чувство за свръхотговорност обикновено се прикриват добре. Най-често за такива хора знае само личният им терапевт и е наясно колко много носят на плещите си. Тези хора се притесняват за всичко – за себе си, за чувствата на другите хора, за това, което е станало, за това, което може да стане, за това, което най-вероятно никога няма да стане. С такова бреме върху раменете си човек не бива да се учудва на бързото прегаряне.

2. Перфекционизъм. На перфекционистите хич не им е лесно. Те не си дават сметка, че реалността е съвсем различна. Неспазване на срокове, загуба на клиенти – подобни случки могат истински да разтърсят капитана и да го извадят от строя. Загубата на смисъл е един от основните показатели за прегаряне.

3. Съзнание, че обичта трябва да бъде заслужена. Подобна нагласа се формира още в най-детска възраст в съзнанието на детето – още в семейството. Това е изцяло вина на възрастните: обичан си само когато… А след това задължително се подчертават задълженията: а след това се подчертават задълженията на детето: слушаш, получаваш високи оценки, държиш се по определен начин.