Сам по себе си гневът не е непременно лош и дори може да бъде ценно указание, че нещо не е наред. Така например напрежението в работата може да ни идва в повече или да усещаме, че към нас се отнасят несправедливо. Гневът често е свързан с чувството, че ни подценяват и не ни приемат на сериозно: било от страна на партньора, на шефа или на някое учреждение. Проблемът е начинът, по който боравим с него. Когато следващия път ви избие чивията, в никакъв случай не правете следните седем неща.

1. Да изпаднете в пристъп на ярост

Дълго време се смяташе, че е най-добре да излеете яда си, за да се освободите автоматично от него. Днес обаче психолозите са на мнение, че по този начин не се отърсвате от негативните емоции и освен това съществува опасност да се „пренавиете“, ако допуснете гневът ви да прерасне в неконтролируем изблик.

2. Да обвинявате отсрещния

Колкото и да сте вкиснати, няма да ви помогне, ако посочите другия с пръст и го обвините. Вместо това трябва да опаковате съдържанието, което искате да предадете, в т.нар. аз-послания, като например: „Имам чувството, че не ме приемаш сериозно.“

3. Да се напиете

Алкохолът също не е решение, когато става дума за гняв. Всъщност той дори е контрапродуктивен, защото замъглява способността ви за преценка и прикрива отрицателните емоции.

4. Пазаруване за утеха

Шопингът може да ви успокои за кратко, но има множество недостатъци: 1. Отразява се зле на финансите ви; 2. Купувате ненужни неща и 3. Не разрешава същинския проблем.

5. Да пишете коментари във фейсбук

Това, което преди беше агресивното писмо или ядосаното съобщение на телефонния секретар, днес е хейтърският коментар във фейсбук. Дори в първия момент да изпитате облекчение, като напишете всичко, от което искате да се отърсите, рано или късно ще съжалявате.

6. Да си придавате прекалена важност

Дори гневът да се асоциира с представата, че човекът е неспособен да се справи по друг начин с емоциите си, академиците също не са застраховани от гневни изблици. Но при тях рисков фактор е голямото им его. Който си придава прекалена важност и се отъждествява с професорската си титла, бързо добива усещането, че не му засвидетелстват достатъчно уважение.

7. Да таите гнева в себе си

Няма полза и да преглъщате яда си, макар тази стратегия да е широко разпространена. Опасно е да го изживявате, например, чрез емоционално ядене, пасивно-агресивно поведение или като го насочвате срещу себе си. Когато е постоянно потискан, стресът може не само да увеличи риска от сърдечни заболявания, но има опасност натрупаните негативни емоции години по-късно да се отприщят по най-незначителния повод и да прераснат в неконтролируем пристъп.