Сам по себе си гневът не е нещо лошо, а сигнализира, че нещо не е наред. Така например може да сме прекалено натоварени в работата си или да смятаме, че се отнасят несправедливо с нас. Чувстваме се пренебрегнати и подценени било от шефа, било от партньора си. Проблемът е в начина, по който ще подходим към гнева си.  

За да знаете как да се държите, когато следващия път ви „избие чивията“, вижте кои 8 грешки в никакъв случай не бива да допускате.

1. Гневни изблици

Дълго време се смяташе, че е най-добре да дадеш воля на гнева си, за да се отърсиш по-бързо от него. Днес все повече психолози са на мнение, че по този начин не само не даваш отдушник на негативните си емоции, но рискуваш и ги увеличиш, ако избухнеш неконтролируемо.

2. Обвинения към другите

Колкото и да сте ядосани, няма да ви помогне да сочите с пръст другите и да ги обвинявате. Вместо това е желателно да облечете съдържанието, което трябва да бъде транспортирано, в така наречените „АЗ” послания, например от рода на: „Имам чувството, че не ме приемаш на сериозно!“.

3. Алкохол

Алкохолът също не е решение, когато искате да потушите яда си. Всъщност действието му е по-скоро контрапродуктивно, защото замъглява способността за преценка и подсилва негативните емоции.

4. Шопинг от мъка

Шопингът може да ви донесе временно утешение, но има и множество недостатъци. 1) Отразява се зле на финансите; 2) Пазарувате излишни и ненужни неща и 3) Не разрешава действителния проблем.

5. Писане на коментари във Фейсбук

Каквото преди беше агресивното читателско писмо или гневният запис на телефонния секретар, днес е хейтърският коментар във Фейсбук. Дори в първия момент човек да изпита облекчение, като излее яда си, рано или късно ще съжали за написаното.

6. Грандоманство

Макар гневът да се асоциира по-скоро с представата, че онзи, който не умее да го контролира, не е особено умен, академиците също не са застраховани срещу гневни изблици. При тях обаче голямото его се явява рисков фактор. Който се приема прекалено на сериозно и не умее да се дистанцира от професорската си титла, бързо добива усещането, че не го уважават достатъчно.

7. Пречупване

Опасността при онези, които мразят конфликтите, е, че са склонни прекалено лесно да се пречупят, без да изяснят причината за яда си и да я премахнат.

8. Преглъщане на гнева

Не е полезно и да се преглъща гневът, въпреки че това е широко разпространена стратегия. Опасно е да го потискаме, например чрез ядене на емоционална основа, пасивно-агресивно поведение или насочване към себе си. Системно задушаваният стрес не само увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания,  но съществува и опасност целият натрупан гняв след години да се отприщи по незначителен повод и да прерасне в неконтролируем изблик.

Както сами се уверихте, при боравенето с гнева става дума за нещо много повече от социално приемливо поведение, като например да се скараш с някого за място на паркинга или за физическа разправа. В зависимост от това доколко съумява човек да облече гнева си в думи и да си извади съответните заключения, той може да бъде много позитивна сила, която ще му помогне да подобри живота си.