Споровете в интимната връзка са важни и здравословни. Ако спорите правилно, може дори да се почувствате по-щастливи. Не случайно казват, че истината се ражда в спора. Психологът Джон Готман дава на двойките ценни съвети в това отношение.

От 40 години американският психолог Джон Готман изследва стабилността на браковете и анализира интимните отношения. Той публикува резултатите от проучванията си в книги и дава на двойките препоръки как да подобрят връзката си.  Така например психологът изследва поведението на партньори след така наречения „меден месец“ и ги съветва как да се държат по време на спор или кавга.

1. Ако се нуждаете от помощ, потърсете я своевременно

Резултатите от изследванията на Готман  показват, че когато нещо във връзката не върви, средностатистичната двойка чака  шест години, преди да потърси помощ. Статистически погледнато повечето бракове се разтрогват в рамките на първите седем години – много двойки живеят прекалено дълго  в нещастен брак, преди да се обърнат за помощ към специалист.  Ако имате чувството, че във връзката ви съществува проблем, не се бавете - веднага си назначете среща с брачен консултант.

2. Работете върху себе си

От ясно по-ясно и от просто по-просто: най-щастливите двойки са онези, които се отнасят мило един към друг. Когато спорят, тези двойки се опитват да пропъдят негативните чувства и мисли и да обяснят спокойно проблемите си на партньора. Такова поведение по време на конфликт може да насочи цялото партньорство в позитивно русло.

 3. Опитайте да започнете разговора с меко встъпление

Често споровете ескалират, когато единият партньор започне разговора с язвителна забележка. Ако проблемите се изложат учтиво и без взаимни обвинения, конфликтът може да се обсъди трезво и така по-лесно да се намери решение. Готман обяснява, че самият тон на встъпителните думи може да тласне спора в положителна или отрицателна посока.

4. Признайте влиянието на партньора

Дори когато е важно по някои въпроси да отстоявате мнението си, според Готман бракът ви ще е по-щастлив, ако по-често постигате компромиси. Във всеки случай това ще задоволи и двамата партньори, защото никой не трябва да отстъпва. Някои мъже изглежда се затрудняват повече да приемат мнението на жена си или да променят позицията си в угода на партньорката.  Според проучванията тези мъже живеят в по-нестабилен брак от онези, които по-често признават влиянието на съпругата си.