И щастливите двойки се карат. Някои психолози дори са на мнение, че споровете са здравословни. По-добре е да си кажеш всичко, вместо да го таиш у себе си.

Въпреки това има някои особености на всеки спор – най-важното е да помните за какво се карате и какво искате да постигнете. Нека водещото в спора ви да не е да сте непременно прави.

Ето някои грешки, които вероятно почти всички двойки допускат, когато се карат с партньора си, но които е много важно да избягваме:

1. Използвате жестове, с които отблъсквате партньора.

Честа грешка: Враждебните жестове като скръстване на ръцете или демонстративно обръщане на гръб могат само да влошат положението. Размахването на показалец, въртенето на очи може допълнително да изнервят обстановката.

Какво да направите вместо това: Опитайте се да говорите с лице към партньора си, владейте тона си. По-добре говорете седнали и като се гледате в очите, за да не изглеждате враждебни един към друг. Ако се държите за ръка, още по-добре. Да прегърнете партньора, когато е видимо разстроен, е прекрасен жест на помирение.

2. Карате се за повече от едно нещо наведнъж.

Честа грешка: Въпреки че спорът е провокиран от нещо конкретно, докато се карате с партньора, обикновено започвате да повдигате и други теми. Така се получава един омагьосан кръг и след десет минути вече може да се карате за нещо съвсем различно.  

Какво да направите вместо това:  Фокусирайте се върху текущия проблем.

3. Обвинявате партньора.

Честа грешка: Нормално е да искате да защитите позицията си, но не и да размахвате пръст и да обвинявате: „Ти си виновен!“ С подобно поведение може да спечелите битката, но накрая да изгубите връзката си.

Какво да направите вместо това: Опитайте да бъдете по-търпеливи и да се опитате да разберете гледната точка на партньора си. Най-мъдро е да премислите, преди да говорите.  

4. Наказание с мълчание.

Честа грешка: Обикновено човек мълчи, когато не иска да общува. Мисли си, че по този начин един вид дава на партньора да разбере колко е виновен. Това си е вид наказание. Само че не води до нищо градивно.

Какво да направите вместо това: Проблемите няма как да се решат с мълчание. Най-доброто, което можете да направите, е да изчакате да се успокоите и да поговорите спокойно.  

5. Не слушате аргументите на партньора.

Честа грешка: Нормално е да искате да ви чуят и да са съгласни с вас, но вие сте различни хора, трябва да се примирите, че всеки има различна гледна точка и за да бъде един спор градивен, то трябва да си служите с думите на партньора, да ги анализирате и до се опитате да потърсите истината в тях – дори да не сте съгласни. Не прекъсвайте и не викайте, докато партньорът ви говори. Също така не махайте с ръка с думите „Глупости!“