Някои хора са толкова консервативни, че никога не биха могли да си представят да сменят партньора си. Дори това да означава постоянни скандали, тотална липса на любов, безразличие между двамата и студенина в отношенията.

Понякога е добре да потърсим по-нестандартни методи, за да спасим отношенията си. А защо това да не включва и отворена връзка, ако и двамата партньори го желаят?

Как функционира отворената връзка?

Ясно е, че двамата партньори трябва да споделят 100% идеята за отворена връзка. Ако само единият от двамата я желае, това може да означава началото на края. Защото едностранното желание за промяна обикновено се натъква на съпротива. Може би вече подозирате как ще реагира половинката ви. Доверете се на интуицията си. Но дали ще проработи такава връзка, или в крайна сметка ще се провали, зависи и от други фактори. Първо огледайте добре собствените си чувства, за да разберете защо искате отворена връзка. Дали причината е любопитство, или желание за експериментиране? А може би ви ръководи сексуална незадоволеност или опит да спасите разклатените си отношения? Когато се убедите, че и двамата сте на една вълна, е по-лесно да пристъпите към осъществяването на плана си. Ако обаче единият партньор е бил склонен да проявява необуздана ревност дори в моногамния й вариант, най-вероятно никакви правила няма да помогнат. Не очаквайте, че полигамната връзка ще направи нещата по-прости – това определено не е така!  Отворените връзки и полигамните бракове изискват доверие, общуване и време. Само ако сте готови да вложите много труд в този модел, любовта ви ще издържи.

Как да започнете отворена връзка

Ако се чудите как да кажете на партньора си, че обмисляте отворена връзка, не сте единствените. Всяко начало е трудно, а темата – твърде деликатна, понеже бързо може да вземе грешна посока и да предизвика ревност. Ако искате да обсъдите въпроса за отворена връзка, трябва подходите много внимателно. Обяснете на партньора си, че и моногамната връзка крие рискове – например от изневяра, от скука, от страх да не разочаровате другия. Не бива да се чувствате гузни, че може да нараните човека, с когото живеете. Понякога отворените връзки и дори отворените бракове  носят предимства за съвместния живот. Партньорът ви трябва да се чувства поласкан, че споделяте с него какво изпитвате, вместо да кръшкате зад гърба му. Откритата и честна комуникация често сближава и сплотява двойките, защото не се налага да крият нищо един от друг. Могат да бъдат себе си, без да се страхуват, че ще загубят половинката си. Ако се откажете от моногамията по взаимно съгласие, и двамата ще се почувствате по-свободни и уверени.