За много двойки отворената връзка е моделът на бъдещето. Но без правила не може. Тук ще научите кои са те и защо трябва да ги спазвате.

Какво е отворена връзка?

Двойки, които имат отворена връзка или отворен брак, не са моногамни. Те не спят изключително само с партньорите си, а са решили да правят секс и с други хора. И не само секс – да се прегръщат и целуват с тях и дори да се привързват. Отворената или полигамна връзка е подходяща за тези, които се стремят към интимност и сигурност, но не до степен, че да концентрират любовта си върху един-единствен човек. Докато всичко почива на взаимно съгласие, няма място нито за изневяра, нито за ревност. Впрочем полигамия не означава непременно да правите секс с повече хора едновременно. Всеки дефинира за себе си полиаморния модел. За някои двойки идеята за полиамория е абсурдна и отсъствието на ревност – непредставимо. За други пък този вид връзка е решение на всичките им проблеми. Но за да отворите интимната си връзка и за други партньори, е необходимо да са налице определени предпоставки. Ето кои са те.

Ако искате да имате отворена връзка, спазвайте следните 4 правила

Макар че обществото ни все още е прекалено консервативно, за да гледа с добро око на отворените връзки, те се практикуват все по-често. Но дори при тях трябва да спазвате определени правила. Наистина, всяка двойка определя индивидуално какво да приема и какво не, но изброените тук четири правила трябва на всяка цена да обсъдите, преди да отворите връзката си.

1. Честна комуникация

Говорете открито с партньора за грижите и страховете си, като не пренебрегвате нито един проблем. Например може да определите ден за опресняване на чувствата. В уречения ден двамата сядате един срещу друг и обсъждате дали в отношенията ви нещо се е променило и дали изпитвате нужда да внесете яснота по някои въпроси. В този откровен разговор ревността, потайностите и срамът нямат място.

2. Очертаване на граници

Всеки човек сам определя границите си. Въпреки цялата си разкрепостеност по отношение на секса, вашият партньор може да не иска да слуша за креватните ви подвизи или еротични приключения. Ето защо очертайте ясни граници: за мнозина е табу да описват подробно другите си сексуални контакти. Никога не забравяйте, че въпреки всичко партньорството ви е на първо място и затова винаги трябва да зачитате границите на другия. И тъй като за много полиаморни двойки не става дума само за секс с други хора, а влагат и чувства, трябва предварително да решите дали сте окей с това. 

3. Предпазни средства

Третото правило е особено важно за практикуващите полиамория, защото предпазва от болести. Безопасният секс е задължителен най-вече за отворените връзки. Ако сте се споразумели да бъдете интимни и с други хора, винаги използвайте презерватив. Ако жената не се пази или разчита на противозачатъчни, може да навлече на себе си и на съжителя си някое венерическо заболяване. За да не го застрашите и да предпазите собственото си здраве, трябва да сте сигурни един в другиго. Затова отсега нататък винаги носете със себе си презерватив – било за еднодневка, било за секс с постоянни сексуални партньори.

4. Подсилване на емоционалната основа

Стабилността в емоционалната сфера се отличава най-вече с това, че взаимното доверие е непоклатимо. Ако основите на връзката ви са здрави, можете спокойно да ги надграждате. Условието е да се доверявате един на друг сляпо и по всяко време. Винаги дръжте него или нея в течение на контактите си, но без на навлизате в интимни подробности. Докато събирате опит в тази нова форма на отношения, неизменно ще изникват съмнения и колебания, ще се трупат впечатления. Затова е много важно да срещате разбиране от страна на партньора или партньорката си.

Как функционира отворената връзка?

Ясно е, че двамата партньори трябва да споделят 100% идеята за отворена връзка. Ако само единият от двамата я желае, това може да означава началото на края. Защото едностранното желание за промяна обикновено се натъква на съпротива. Може би вече подозирате как ще реагира половинката ви. Доверете се на интуицията си. Но дали ще проработи такава връзка, или в крайна сметка ще се провали, зависи и от други фактори. Първо огледайте добре собствените си чувства, за да разберете защо искате отворена връзка. Дали причината е любопитство, или желание за експериментиране? А може би ви ръководи сексуална незадоволеност или опит да спасите разклатените си отношения? Когато се убедите, че и двамата сте на една вълна, е по-лесно да пристъпите към осъществяването на плана си. Ако обаче единият партньор е бил склонен да проявява необуздана ревност дори в моногамния й вариант, най-вероятно никакви правила няма да помогнат. Не очаквайте, че полигамната връзка ще направи нещата по-прости – това определено не е така!  Отворените връзки и полигамните бракове изискват доверие, общуване и време. Само ако сте готови да вложите много труд в този модел, любовта ви ще издържи.

Как да започнете отворена връзка

Ако се чудите как да кажете на партньора си, че обмисляте отворена връзка, не сте единствените. Всяко начало е трудно, а темата – твърде деликатна, понеже бързо може да вземе грешна посока и да предизвика ревност. Ако искате да обсъдите въпроса за отворена връзка, трябва подходите много внимателно. Обяснете на партньора си, че и моногамната връзка крие рискове – например от изневяра, от скука, от страх да не разочаровате другия. Не бива да се чувствате гузни, че може да нараните човека, с когото живеете. Понякога отворените връзки и дори отворените бракове  носят предимства за съвместния живот. Партньорът ви трябва да се чувства поласкан, че споделяте с него какво изпитвате, вместо да кръшкате зад гърба му. Откритата и честна комуникация често сближава и сплотява двойките, защото не се налага да крият нищо един от друг. Могат да бъдат себе си, без да се страхуват, че ще загубят половинката си. Ако се откажете от моногамията по взаимно съгласие, и двамата ще се почувствате по-свободни и уверени.