Отношенията ни с другите хора не винаги са такива, каквито ни се иска. Представете си, че стоите срещу човек, който буквално кипи от злоба и ви крещи и всичко, което ви се иска в момента е да му отговорите подобаващо. Но викайки в отговор няма да подобрите ситуацията. Как да се вземем в ръце и да удържим положението? За тази цел има няколко решения и само едно от тях е правилното.

1. Да сподавим гнева си. Това е лоша идея.  В този случай вие просто процеждате през зъби: „Всичко е наред“ и се опитвате да продължите. Вие сте скрили гневния изблик от другите, но какво става в главата ви? – истински ураган. Не трябва да се сдържа гнева.

2. Да си излеете гнева на другите. Разбира се, възможно е конструктивно да изразите недоволството си, но да изливате злобата си върху събеседника си не е желателно – гневът ви ще расте като снежна топка с всяка изречена дума. Това само ще засили емоционалния взрив.

3. Да се отдалечите и да преоцените ситуацията. Да, трудно е, особено когато някой истерично ви крещи в лицето. Но има един начин.

Виж още: Притча: Защо хората си крещят един на друг?

Нека още един път подробно да си представим ситуацията: някой се е заврял във вас и ви крещи незаслужено. Много ви се иска да му отговорите подобаващо, че дори и нещо повече.

Но какво ако ви кажа, че този човек вчера е загубил майка си? Или преживява тежък развод и вчера са му отнели правото да вижда децата си? Тогава навярно няма да се гневите толкова, дори ще му съчувствате.

Какво се променило? Нищо! Просто това е предистория, която сте си разказали и която е променила гледната ви точка върху ситуацията. Само докато промените представата си за ситуацията и мозъкът променя емоциите ви по отношение на нея.

Сега остава последната стъпка – да простите. И това е необходимо на вас, а не на събеседника ви. Да се гневиш на някого е същото като да изпиеш отрова и да си мислиш, че ще умре някой друг.