Нямате приятели – 4 възможни причини

11 октомври 2019 г., 13:44
1443

Shutterstock

Една известна сентенция гласи: „Истинските приятели са като звездите, невинаги можеш да ги виждаш, но знаеш, че са там." В днешния динамичен свят обаче не е лесно да се създават приятелства. Някои пък не умеят да ги поддържат. А приятелите са важни най-вече за психичното здраве. Има обаче четири основни причини приятелите да се отвръщат от вас.

1. Харесва ми повече да получавам, отколкото да давам.

Приятелството винаги се състои от даване и получаване. Ако единият влага в него повече от другия, с времето ще се почувства ощетен. Онзи пък, който в една дружба се стреми повече да получи, отколкото да даде, не бива да се учудва, ако в даден момент приятелите го напуснат.

2. Бързо се сприятелявам.

Мнозина са склонни да се заобикалят с много приятели, при това в редица случаи става дума само за повърхностни познанства. Точно тези хора често се опитват да угодят на всички и са готови на какво ли не, само и само да спечелят някой нов приятел. Той обаче обикновено не се задържа  дълго. Фразата „колкото повече, толкова по-добре“ очевидно не важи за приятелите. Защото е по-добре да имаш малко, но верни приятели, отколкото да ги сменяш постоянно.

3. Живея за работата си.

Често 40-часовата работна седмица се превръща в 50-часова, най-вече тогава, когато човек е готов да се жертва за професията си. Работохолиците обаче трябва да внимават: освен че с времето стресът в работата започва да вреди на здравето им, той може да развали и дългогодишни приятелства. Защото който се посвещава изцяло на работата си, най-вероятно трудно  отделя време за социални контакти. При цялата си любов към професията никой не бива да забравя своите приятели! В противен случай те също ще го забравят!

4. Излъчвам негативизъм.

Има хора, от които струи неподправен негативизъм и отрицание. Такива хора не бива да се учудват, ако постепенно всички приятели им обърнат гръб. Че кой иска да се заобикаля с  черногледци? Който постоянно се оплаква от това или онова, неминуемо излъчва известна доза негативизъм. Ако откриете, че това важи и за вас, трябва веднага да изоставите обичайния си мисловен модел и да се опитате да се промените – защото никой не иска да си има работа с мрачни и непрекъснато мърморещи хора.

Адаптация: Цветелина Велчева

Ключови думи:
Коментари