Една известна сентенция гласи: „Истинските приятели са като звездите, невинаги можеш да ги виждаш, но знаеш, че са там." В днешния динамичен свят обаче не е лесно да се създават приятелства. Някои пък не умеят да ги поддържат. А приятелите са важни най-вече за психичното здраве. Има обаче четири основни причини приятелите да се отвръщат от вас.

1. Харесва ми повече да получавам, отколкото да давам.

Приятелството винаги се състои от даване и получаване. Ако единият влага в него повече от другия, с времето ще се почувства ощетен. Онзи пък, който в една дружба се стреми повече да получи, отколкото да даде, не бива да се учудва, ако в даден момент приятелите го напуснат.

2. Бързо се сприятелявам.

Мнозина са склонни да се заобикалят с много приятели, при това в редица случаи става дума само за повърхностни познанства. Точно тези хора често се опитват да угодят на всички и са готови на какво ли не, само и само да спечелят някой нов приятел. Той обаче обикновено не се задържа  дълго. Фразата „колкото повече, толкова по-добре“ очевидно не важи за приятелите. Защото е по-добре да имаш малко, но верни приятели, отколкото да ги сменяш постоянно.