Хората, както впрочем и животните, са склонни да поемат по-малко храна, когато се хранят в компанията на други, Но освен това хапват и по-често. До това заключение достигнаха учени от университета в Токио.

Предишни проучвания са установявали, че когато животните в дивата природа ядат в стадото или в глутница, те поемат по-малко храна, отколкото когато са сами.

Ето защо учените решили да проверят дали това е в сила и при хората, като изследват доброволци, които сядали около маса и похапвали картофен чипс.

Направени били опити човек да яде сам и двама души да седят един срещу друг и да ядат чипс. Под масата била монтирана везна, които измервала количеството погълнат чипс. Учените установили, че когато са по двойки, доброволците поглъщали по-малко количество, но посягали по-често към храната.

Независимо дали са сами или по двойки, те изяждали едно и също количество. Единственото нещо, което се променяло, била честотата, с която посягали към чипса.