Да постигнеш успех, каквото и да разбирате под това, не е никак лесно. Така че няма нужда да си поставяте допълнителни препятствия, като си повтаряте лъжи, които изпълняват единствено ролята на самосаботаж. Много вероятно е дори да не осъзнавате, че го правите, но това не трябва да бъде извинение. Докато интервюирах най-различни хора за моята книга „Find the Fire” разбрах, че в преследването на успеха повечето хора се залъгват с полуистини и измислици, а понякога и с отявлени лъжи.

Ето и 6 от най-често срещаните лъжи, които тези интервюта ми помогнаха да разкрия, включително и някои, които самият аз съм си повтарял в продължение на моята 30-годишна кариера:

1. „Не съм достатъчно ……“

Сами може да попълните празното пространство. Най-често думите и фразите, които чувам като част от тази комбинация, са „готов“, „умен“, „талантлив“, „опитен“, „добър“, „оригинален“, „компетентен“. Звучат ли ви познато?

Лесно е да си създадете чувство за малоценност. Достатъчно е просто да си изберете някакъв напълно измислен и недостижим стандарт, който смятате, че трябва да покривате, въпреки че никой друг не очаква това от вас. Стандарт, който ще парализира вашият напредък. Докато осъзнаете какво правите, вие вече ще сте изгубили от поглед вашата първоначална цел.

За това е важно да си припомняте че вие сте достатъчно…., (каквато и да е думата, която постоянно ви кара да се съмнявате в способностите си). Разбира се, това не означава да спрете да работите по вашето самоусъвършенстване, а просто да гледате на нещата по по-реалистичен начин и да не преследвате непостижими цели.

2. „Не мога да си позволя да отделя толкова време / средства“

Готов съм да се обзаложа, че можете. Идеята за това дали нещо е достъпно се свежда до приоритети. Разбира се, когато разполагате с ограничен набор от ресурси, вие можете може да ги инвестирате само в няколко неща. Ако не инвестирате в нещо, което може да ви помогне да станете успешни, защото не ви стигат време или средства, то значи трябва да промените приоритетите си и да  пренасочите средства от друг аспект на вашия живот. Въпросът, който трябва да си задавате, не е дали можете да си позволите нещо, а от какво трябва да се откажете, за да насочите всичките си усилия върху важните приоритети.

3. „Аз съм такъв, какъвто съм, и никога няма да се променя“

Тази лъжа е позната още под формата на израза „Не можете да научите старо куче на нови трикове“. Хората, които използват тази фраза, никога не са опитвали да се променят. В живота на всеки човек има различни периоди и фази, белязани от множество промени. Единствените граници на възможността ви да се учите, развивате и растете са тези, които самите вие си поставяте.

Твърде дълго време позволявах на корпоративната ми Аз да дефинира цялата ми идентичност. Днес аз съм предприемач, лектор, писател, учител и коуч, и с увереност мога да кажа, че днешното ми Аз не би познало човекът, който бях в миналото, ако го срещне на улицата.

4. „Някой ден ще го направя“

Твърде често тази фраза означава „Никога“.

 „Повечето от нас имат два живота. Животът, който живеем, и неизживеният живот, който е вътре в нас. Между тях двата е „съпротивата“, казва “, Стивън Пресфийлд, автор на („Войната на изкуството: разбий преградите и спечели вътрешните си творчески битки“(The War of Art: Break Through the Blocks and Win Your Inner Creative Battles).

Съпротивата представлява концепция, която обхваща всички неща, които подсъзнателно си казваме и които ни пречат да преследваме мечтите и стремежите си. Съпротивата се изразява под различни форми – перфекционизъм, комплекс за малоценност, страх от провал, страх от критика, страх от промяна и тн. Тук влизат всички неща, които са продукт на една изкривена представа за действителността и за самите нас.

Така че, опитайте поне един път да замените „Някой ден“ с „Днес“. Когато направите това ще забележите, че всички виждания и предубеждения, които сте имали за себе си, ще се променят и че „съпротивата“ леко-полеко ще отслабне.

5. „Бих искал, но…“

Тази израз е свързан с по-горният. В този случай вие си изграждате прегради и пречки  на базата на погрешно разбиране за това какво е практично и логично за вас. Бих искал но….(някаква пречка, която изглежда реална, но всъщност е само извинение“.

Следващият път, когато се уловите да използвате от тази фраза, за да си попречите да направите нещо, което може да ви помогне да постигнете успех, трябва да я замените с „Ще го направя“. Така веднага ще превключите от режим на изграждане на бариери, до такъв на тяхното разбиване.

6. „Твърде е рисковано“

В този случаи психолозите съветват просто да си зададете въпроса: „Какви са реалните последствия, до които може да доведе потенциалния ми провал в това начинание?“. Да, има случаи, в които рискът просто не си заслужава. В повечето ситуации обаче апокалиптичните сценарии при погрешната стъпка съществуват само във вашата глава.  Ако има едно нещо, което е твърде рисковано, то това е да седите на едно място и да не поемате никакви рискове.

Скот Мауц, автор на „Find The Fire: Ignite Your Inspiration and Make Work Exciting Again”, за Inc.com

Редактор: Георги Георгиев

Източник: Мениджър Нюз