Между 16 и 24 юли 2021 г. онлайн се проведе 62-ото издание на най-голямото и най-старо ученическо състезание - Международната олимпиада по математика (МОМ / IMO). Виртуален домакин отново бе Санкт Петербург, Русия, а българските ученици бяха заедно в гр. Банкя, в Националния център за повишаване квалификацията на учителите.

Шестимата ни най-добри математици гимназисти тази година мериха сили с над 600 други ученици от 108 държави. Резултатите не закъсняха - всяко от момчетата отбеляза завиден резултат, който донесе медал на всеки от тях.

Така българският национален отбор по математика 2021 спечели 6 медала - 1 златен, 3 сребърни и 2 бронзови отличия, разпределени както следва:

· Борислав Кирилов Кирилов, 11 клас, ПЧМГ София - златен медал

· Стефан Мартинов Хаджистойков, 12 клас, СМГ - сребърен медал

· Илияс Башир Номан, 10 клас, СМГ - сребърен медал

· Диян Христинов Димитров, 12 клас, СМГ - сребърен медал

· Мартин Даниел Копчев, 11 клас, ПМГ Габрово - бронзов медал

· Къонг Виет До, 12 клас, СМГ - бронзов медал

Ръководители на отбора тази година са доц. д-р Станислав Харизанов (ИИКТ / ИМИ-БАН), и Александър Иванов (Плевен). Наблюдатели от българска страна са чл-кор. проф. дмн Николай Николов и проф. Петър Бойваленков (от страна на IMO).

Всички момчета без Илияс, бяха част от националния отбор и през изминалата година по време на МОМ 2020 и Балканиадата. Тогава от Международната те спечелиха 1 сребърен и 2 бронзови медала, както и 2 почетни грамоти. Борислав и Къонг могат да се похвалят и с 2 сребърни отличия от МОМ 2019 във Великобритания, а Мартин е национал и по информатика - едва преди няколко седмици завърши той участието си на 33-ата Международна олимпиада по информатика със сребърно отличие, което добави към другите си трофеи в дисциплината.

Припомняме, че в началото на месеца се състоя и Младежката балканиада по математика 2021 (също онлайн), и шестте отличия тогава наредиха България на второ място в класирането.

Международната олимпиада по математика е първата олимпиада по природни науки. Създадена е през далечната 1959 г. в Румъния. България, Унгария и Румъния са единствените държави, които са участвали във всички издания на олимпиадата от създаването ѝ до днес, като през 1966 г. и 1975 г. страната ни е била домакин.

До 2020 г. на Международната олимпиада по математика българският отбор е завоювал общо 292 медала: 55 златни, 123 сребърни, 114 бронзови медала, както и 13 почетни грамоти.

Източник: Сдружение на олимпийските отбори по природни науки (СООПН)