Четири медала и почетна грамота спечелиха най-добрите български ученици по физика от най-престижния турнир за годината. 53-ото издание на Международната олимпиада по физика се проведе в Япония от 10 до 17 юли. Петимата български гимназисти премериха знания с 394 ученици от 82 държави и завоюваха четири бронзови отличия и почетна грамота, съобщава Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Бронзовите медали спечелиха Маргулан Исмолдаев (12-и клас, МГ Варна), Йово Йовчев (11-и клас, ПЧМГ), Румен Димитров (11-и клас, СМГ) и Баян Гечев (11-и клас, СМГ), а Владимир Миланов (12-и клас, НПМГ) заслужи почетна грамота. Техни ръководители бяха проф. дфн Мирослав Абрашев (Физически факултет на СУ) и доц. д-р Нено Тодоров (Физически факултет на СУ).

Олимпиадата се проведе в два кръга, като на първия кръг учениците се състезаваха върху две експериментални задачи, а на втория кръг - върху три теоретични.

Българският отбор по физика се избира измежду десетте ученици, представили се най-добре на Националната олимпиада във възрастова група 11-12 клас. След това се провеждат допълнителни контролни работи за определяне на окончателния състав на отбора.

Маргулан Исмолдаев е ученик в 12-и клас в МГ "Д-р Петър Берон", Варна, и за втори път е част от националния отбор по физика. Той започва да се явява на състезания по математика в 1-и клас, а от 7-и клас се интересува от физика, вдъхновен от учителката си Сашка Миланова, която му е дала здрава теоретична основа. Маргулан е един от изявените олимпийци по природни науки на България и има редица призови класирания на международни състезания. Той е носител на три златни медала от Международната олимпиада по астрономия, печели злато и две сребърни отличия от Международната по астрофизика, сребро от Международната олимпиада по физика, сребро от Европейската олимпиада по физика, злато и сребро от Жаутиковската олимпиада и злато, сребро и бронз от Балканската олимпиада по физика.

Баян Гечев е ученик в 11-и клас в СМГ "Паисий Хилендарски", София и за първи път е част от отбора по физика. Той започва да посещава школи по физика още от 8-и клас, като първоначално в СМГ се готвил при Илиян Илиев. След това се включва в подготовката, водена от Георги Александров (доскорошен състезател по физика и астрономия), и в школата по астрономия на Александър Куртенков, което му помага да обогати знанията си по физика. Миналата година печели бронз от Европейската олимпиада по физика и сребро от Международната олимпиада по астрофизика. Тази пролет той спечели бронз и от силния турнир Romanian Master of Physics.

Йово Йовчев е ученик в 11-и клас в ПЧМГ, София и за първи път е част от националния отбор. В 7-и клас започва да посещава състезания по физика. Основната си подготовка дължи на учителя си по физика Никола Каравасилев. Йово тази година спечели сребърен медал от Жаутиковската олимпиада, а на Romanian Master of Physics печели почетна грамота.

Владимир Миланов е ученик в 12-и клас в НПМГ и за първи път е избран в националния отбор за международната олимпиада. Той започва да се интересува от физика и астрономия още в 8 клас, като основните учители, допринесли за неговото развитие в науката, са Валентина Маринова, Христо Пеев и Жана Кюркчиева. Тази година той участва на Romanian Master of Physics, където печели бронзов медал.

Румен Димитров e ученик в 11-и клас в СМГ "Паисий Хилендарски" и за първи път е избран в отбора по физика. Той се занимава с физика в 8-и клас, мотивиран от учителя си Илиян Илиев. След това подготовката му се поема от Георги Александров, на когото дължи много за обучението си по физика. Румен е участвал на Европейската олимпиада по физика и печели сребърен медал от Балканската олимпиада по физика.

През 1967 г. България, Полша, Чехословакия, Унгария и Румъния учредяват Международната олимпиада по физика и България участва във всички издания на олимпиадата. Броят на държавите участнички обикновено е около 85.