Негативните мисли ни разболяват. Не е случайно, че негативните хора привличат негативни хора и негативни ситуации в живота си, докато позитивните личности привличат позитивни хора и позитивни събития.

Негативните мисли влияят на всеки с различен интензитет. Ако разберем откъде идва тази натрапчива и вредна мисъл, която се е загнездила в съзнанието ни и ни пречи да поемем живота в ръцете си, ще осъзнаем, че сами сме я привлекли чрез страхове, убеждения, ограничения, които предизвикват дисбаланс в човешката енергийна система.

Ако не можем да променим дадено нещо, по-добре да се съсредоточим върху начина, по който можем да живеем с това. Ако можем да го променим, трябва да действаме, за да се случи. Съсредоточаването на негативни мисли върху събитие, начинание, човек, не води до абсолютно нищо градивно, а се стоварва с най-голямата си тежест върху собствената ни психика, а оттам – и върху тялото ни. Ето как негативните мисли ни разболяват.

Важно е да се вслушаме в себе си и да намерим отговор на въпроса: „Откъде се появи такъв вредител на моя красив пейзаж?".

Ето на какво се дължи негативното мислене:

- страх (от бъдещето, страх да изразя себе си, страх да не бъда харесван, да бъда критикуван, да бъда порицан и съден);

- убеждения, собствени или обществени (родителите най-добре знаят от какво се нуждаят децата им и не търпят чуждо мнение и критика);

- стереотипното мислене (ако ти мине път черна котка, това е на лош късмет);

- катастрофично мислене (не може винаги всичко да е добро, трябва да има трудности, все пак животът е баланс между положително и отрицателно, успехи и провали, добро и зло);

- навикът да се обвиняваш (лоша майка съм, лоша съпруга съм, ужасна приятелка и т.н.);

- навикът да разделяме всичко на „лошо" и „добро" без никакви други нюанси. Крайностите никога не водят до нищо добро. В крайна сметка светът има различни краски, а не само две.

За всеки този списък може да бъде различен, но важното е да го разпознаем и осъзнаем. Осъзнаването е шансът ни да се преборим с негативните мисли и да заобичаме живота си. И себе си.