Една отворена връзка може ли да сработи? Ново изследване казва – „Да.“. Стига да включва правилната комбинация от откритост, уважение и общуване.

Отворената връзка позволява на двама души да правят секс извън „ограниченията“ на традиционните разбирания по отношение на партньорството. Тя може да се случи по най-различни начини – чрез покана на трети човек в спалнята до селективното отваряне на нови възможности за включването на нови партньори, без това да разрушава основната връзка.

Докато предишни изследвания проучват дали подобни взаимоотношения биха били успешни, учени от университета на Рочестър решиха да открият какво точно прави подобна динамика успешна. Естествено, не съществува решение, което да пасне на всяка една ситуация. По-скоро са налични определени условия, които ще подобрят успеха на немоногамните взаимоотношения. Учените разпознават три ключови фактора: взаимно съгласие, комуникация и комфорт. Като цяло двойките, които не крият своето поведение, комуникират намеренията си и се чувстват комфортно в своята връзка, имат по-големи шансове за успех в подобен тип начинание.

„Знаем, че общуването е полезно за всички двойки. То обаче е критично за хората, които искат да имат немоногамни отношения, тъй като те са изправени пред допълнителното предизвикателство да поддържат нетрадиционни отношения в една култура, доминирана от моногамия“, казва Роналд Родж, един от авторите на изследването.

„Криенето на допълнителните сексуални взаимоотношения може много бързо да влоши нещата и да доведе до усещания за пренебрежение, несигурност, отхвърляна, ревност и предателство дори и в немоногамните връзки.“