Може ли една отворена връзка да сработи? Ново изследване казва – „Да.“. Стига да включва правилната комбинация от откритост, уважение и общуване.

Отворената връзка позволява на двама души да правят секс извън „ограниченията“ на традиционните разбирания по отношение на партньорството. Тя може да се случи по най-различни начини – чрез покана на трети човек в спалнята до селективното отваряне на нови възможности за включването на нови партньори, без това да разрушава основната връзка.

Докато предишни изследвания проучват дали подобни взаимоотношения биха били успешни, учени от университета на Рочестър решиха да открият какво точно прави подобна динамика успешна. Естествено, не съществува решение, което да пасне на всяка една ситуация. По-скоро са налични определени условия, които ще подобрят успеха на немоногамните взаимоотношения. Учените разпознават три ключови фактора: взаимно съгласие, комуникация и комфорт. Като цяло двойките, които не крият своето поведение, комуникират намеренията си и се чувстват комфортно в своята връзка, имат по-големи шансове за успех в подобен тип начинание.

„Знаем, че общуването е полезно за всички двойки. То обаче е критично за хората, които искат да имат немоногамни отношения, тъй като те са изправени пред допълнителното предизвикателство да поддържат нетрадиционни отношения в една култура, доминирана от моногамия“, казва Роналд Родж, един от авторите на изследването.

„Криенето на допълнителните сексуални взаимоотношения може много бързо да влоши нещата и да доведе до усещания за пренебрежение, несигурност, отхвърляна, ревност и предателство дори и в немоногамните връзки.“

За да достигнат до тези изводи, изследователите са анализирали онлайн въпросник, направен от над 1600 души, по-голямата част от които са били на около 20- или 30-годишна възраст, с бял цвят на кожата, жени и в дълготрайна връзка, траеща средно 4,5 години. Те са били разделени на пет групи – моногамни връзки, започнали отскоро, моногамни връзки, продължили няколко години, двойки, които са частично в отворена връзка, двойки, в които и двамата души проявяват интерес към немоногамна връзка и двойки, в които единият партньор иска отворена връзка, а другият – не.

„Моногамните връзки и тези, в които и двамата партньори проявяват интерес към отворени взаимоотношения, функционират по-успешно, докато частично отворените и тези, в които само едната страна иска немоногамни взаимоотношения – не чак толкова“, пишат авторите в  The Journal of Sex Research.

Двойките и от двете моногамни групи са имали като цяло здравословни взаимоотношения. При тях нивата на самота и психологически стрес са били по-ниски, а вероятността да потърсят секс извън връзката си – по-малък. При връзките, при които и двамата души са съгласни на секс извън ограниченията на взаимоотношенията, се наблюдават сходни резултати – при тях шансът двамата души да живеят заедно е най-висок.

Същевременно, хората в частично отворените връзки или в тези, при които само единият партньор иска това, са по-малко отдадени един на друг и като цяло – по-малко удовлетворени от партньора си. Тези участници в анкетата са показали по-високи нива на дискомфорт и емоционална привързаност, стрес и самота.

Източник: IFLScience