Колкото и да са изтъркани, думите си остават основното средство за общуване, а когато са добре подбрани, могат да постигнат много.

Enterpreneur ни предлага 10 думи, които умело може да използвате във всеки разговор, за да постигнете всичко, независимо дали искате да наложите мнението си или пък се пазарите за цената на нещо.

1. "Защото"

"Защото" е дума-проводник, с която може да обясните вашата мотивация за всяко искане. Психолозите са доказали, че тя може да накара подсъзнателно хората да се съгласят с поставените по този начин искания.

2. "Благодаря"

Едно простичко "благодаря" в началото на разговора може да го започне доста положително. Ще покажете, че уважавате това, което човекът срещу вас прави и ще накарате хората да проявят интерес. Винаги започвайте срещата в офиса с "Благодаря за отделеното време".

3. "Ти"

Когато искат нещо, много хора правят грешката да говорят най-вече за себе си, например казвайки "Аз искам това, защото аз се нуждая от него". Вместо това опитайте да поставите разговора в перспективата на вашия събеседник.

4. "Ако"

"Ако" има особена тежест, защото позволява да разбиете ситуацията до най-основните елементи като посочите потенциалните сценарии. Ако сте се подготвили добре, винаги ще звучите изчерпателно и авторитетно.

5. "Бих могъл"

За разлика от думи като "няма" и "никога", "бих могъл" и "би могло" поддържат разговора позитивен, което е особено важно, когато събеседникът ви има контра теза. Например, "Бих могъл да се заема с допълнителната работа, но бих предпочел да имам повече гъвкавост при изпълнението на задачата".