Какво можете да кажете на себе си, което все още не знаете? Много! Когато сте насаме, често разговаряте със себе си. Вашият вътрешен монолог може да изглежда безсмислен на моменти, но истината е, че актът на говорене на вас самите може да ви помогне да научите и поддържате положителна траектория на живота си, пише блогърът Марк за marcandangel.com.

Ето защо по-долу са събрани шест ефективни теми за разговор със себе си, така че следващият път, когато решите да проведете монолог, ще знаете точно какво да кажете.

1. Какво обичате?

Когато става въпрос за работата на живота ви, за мечтите ви, хладко не е добре. Вряло също не е добър вариант. Приятно топло и страстно е единственият начин да работите и живеете.

Инвестирайте мисли и време за това какво обичате. Не чакайте твърде дълго да бъдете въвлечени в нещо, което ще ви развълнува. Разберете колко е важно да бъдете ентусиазирани във вашия живот. Ако се интересувате от нещо, независимо какво е, разучете го. Станете и го последвайте. Прегърнете го, заобичайте го и най-важното оставете страстта да полети.

Най-важното решение, което някога сте правили, е какво да правите с малкото време, което ви е дадено. Преди да разберете, вие ще се питате: „Как се стана толкова късно, толкова скоро?” Така че използвайте пълноценно мислите и времето си, оставете се да бъдете привлечени от странното притегляне на това, което обичате - то няма да ви подведе. Живейте живота си, така че като остареете, никога да не изпаднете в ситуацията в която човекът, в който сте се превърнали постоянно да фантазира за човека, който е можело да бъдете.

2. Каква е вашата вътрешна истина?

Защо да се тревожите какво мислят другите за вас? Имате ли повече доверие на тяхното мнение, отколкото на вашето?

Истината е, че това как те виждат другите, не е чак толкова важно, колкото как вие виждате сами себе си. Да бъдеш щастлив означава да живееш уверено в собствената си кожа –да бъдете верни на това, което съществува вътре във вас. Това, което правите, бъдейки себе си е това, което ви държи истински и вие наистина сте горди.

Когато решите да останете верни на себе си, някои хора може да откажат да ви приемат такива каквито сте. Забравете ги. Вместо да бъдете фалшиви и да поемата болката и объркването от това да бъдете някой друг, изберете да бъдете силни с риск някой да ви отхвърли или да ви се подиграва. Когато се чувствате добре в кожата си, не всеки на този свят ще е ви харесва, но това е нормално. Вие може да сте най-узрялата и сочна ябълка, но винаги ще се намерят хора, които не обичат ябълки.

3. Какво сте готови да жертвате за вашите цели?

Когато става дума за поставяне на цели, трябва да бъдете конкретни. Ако откриете, че говорите на себе си, че искате всичко, това означава, че сте коварно близко до това да не постигнете нищо. Това означава, че избягвате усилията, които се изискват, за да стигнете до някъде.

Обикновено не е твърде трудно да решите как искате да изглежда животът ви след една година. Това, което е трудно е да решите от какво сте готови да се откажете, за да правите неща, които трябва да бъдат свършени, за да стигнете до там, където искате.

Това изисква сериозен ангажимент и причинява известен дискомфорт. Когато решите да се стремите към нещо по-високо, трябва да сте готови на малко световъртеж, трябва да преодолеете страха от падане. И трябва да сте готови да се борите срещу гласа на пустотата, който ви кара да вярвате, че не разполагате с достатъчно сила, за да се изкачите по-високо.

4. Малките победи всеки ден

Понякога човешкият ум работи по мистериозен начин, когато става въпрос за постижения и щастие. Ние мечтаем за нещо и ние чакаме, и чакаме, и имаме чувството, че минава цяла вечност, докато го получим. След това се случва и свършва, и всичко, което наистина искаме, е да върнем часовника назад обратно до момента преди нещата да се променят отново.

Въпреки че няма нищо лошо да се зарадваш на осъществена мечта, трябва да осъзнаете, че това е един кратък момент от живота ви. Като всеки друг момент, това усещане за победа е мимолетно. Дълготрайното щастие не се открива в отделен момент, то може да бъде открито във всички моменти и спомени, водещи неизбежно до нашия залез - всички малки победи всеки ден, които попадат между големите събития.

В крайна сметка ще разберете, че най-високите ви стремежи трябва да бъдат само една цел - една точка на хоризонта, към която да поемете. Вие може никога да не я достигнете, но винаги можете да погледнете след всяка малка стъпка и да видите красотата на мястото, където тази стъпка ви е отвела.

5. Как да помогнете на останалите?

Говорете на себе си как трябва да помогнете на някой днес.

Няма по-добро упражнение за сърцето и духа от това да помогнете на някой да се изправи. Щастието и успехът в живота не идват от егоизма, а от себеотрицанието. Всичко, което сте направили се връща обратно към вас.

Най-добрият начин да се почувствате живи е да станете и да направите нещо положително за някой друг. Не стойте да чакате за хубави неща да се случват в този свят. Ако излезете навън и накарате хубавите неща да се случват вие ще заредите света с щастие и вие ще се усмихнете в процеса.

Приветствайте хората с позитивизъм. Окуражавайте ги. Правете им комплименти. Подайте им ръка. Отбележете прогреса им, развеселете ги и ги накарайте да се усмихнат. Любовта и добрината са заразни. Колкото повече помагате на другите да постигат щастие и успех, толкова повече щастие и успех ще откривате в собствения ви живот всеки ден.

6. Непосредствената реалност на щастието ви

Сега имате повече от необходимо, за да сте щастливи.

Сега имате пълният капацитет да откриете нещо дребно да отпразнувате.

Сега имате свободата да направите избор.

Не правете грешката да чакате някой или нещо да дойде и да ви направи щастливи. Истинското щастие идва отвътре, когато решите да не позволите на друго лице или събитие да контролира вашите емоции и когато решите да се съсредоточи върху това, което имате, а не върху това, което нямате.

Една от най-големите тайни на щастието е да обръщате повече внимание на началото, отколкото на края. Толкова много хора казват, че искат нов живот, но след това започват да приемат всяко ново начало, всяко ново утро за даденост. Не правете това. Не чакайте, докато животът ви е почти към края си, за да осъзнаете колко велик е бил. Великият живот започва сега, когато спрете да чакате по-добър. Сега трябва да изкрещите високо: “Животът е хубав!”