Някои хора изпитват непреодолима потребност да дърдорят излишно. Дали на работа, в семеен или приятелски кръг, постоянно се натъкваме на индивиди, които, за съжаление, с много думи казват съвсем малко. Когато на работното място някой бъбри безконечно с колегата си за глупости, се чувстваме напрегнати. Без да искаме, надаваме ухо на „разговора“ и така крадем от времето си и си хабим нервите. Ето няколко съвета, с които любезно да затворите устата на бъбривеца.

1. Езикът на тялото

Ако сигнализирате самоуверено, че и вие искате да кажете нещо, може би ще успеете да вземете думата. Вместо да кимате послушно в знак на съгласие, дайте на бъбривеца да разбере, че се отклонява от темата. Понякога погледът може да издаде повече от хиляда думи. Отворете уста или дори вдигнете показалец, за да намекнете, че е ваш ред да говорите.

2. Отговори с „да" или "не“

Вмъквайте в разговора въпроси, на които приказливецът може да отговори единствено с „да“ или „не“, за да прекъснете инерцията, която е набрал. Най-добре задавайте тези въпроси един след друг, така че да го объркате. Започне ли събеседникът ви да се запъва, използвайте възможността да смените темата или дори учтиво да се сбогувате.

3. Назовавайте име

Просто, но гениално! Когато искате да пресечете словоизлиянието на приказливеца, назовете няколко пъти името му. Това внушава известна близост и бъбривецът наостря уши, за да се концентрира върху вас. Тази тактика върши работа най-вече при групов разговор, когато искате да го насочите в друга посока или да го прекратите. 

4. Престорете се, че имате друга уговорка

Когато познавате човека добре и знаете, че има навика да говори прекалено, може още в началото на разговора да намекнете, че бързате, тъй като имате друга среща. Със сигурност няма да засегнете събеседника, ако му кажете: „Много се радвам да те видя, но за съжаление разполагам само с няколко минути и нямам време за сладки приказки!“.

5. Казвайте определени изречения

Някои изречения са много подходящи, за да върнете бързо разговора към първоначалната тема или да го прекратите. Ето няколко примера, с които да запушите умело устата на бъбривеца:

   „Чуй какво ми хрумна току-що!“

    „Интересно, същото прави и Х!“

    „Можем да попитаме Х или Y.“

Важно е винаги да свързвате изречението с темата, по която говори бъбривецът.

6. Използвайте минало време

С този трик ще сигнализирате, че слагате край на разговора. Например кажете: „Колко хубаво, че си поговорихме!“ или : „Много се радвам, че обменихме мнения!“. Така ще дадете на приказливия си събеседник ясно да разбере, че разговорът е приключен.

7. Правете комплименти

Бъбривците обичат да са в центъра на вниманието, затова може да ги накарате да млъкнат, като им направите комплимент. Събеседникът ви ще се поласкае и освен едно „благодаря“ няма да може да каже нищо друго. Това е вашият шанс да насочите разговора към друга тема или да го прекратите.  

8. Обобщавайте

Този трик помага при служебни преговори, проточили се прекалено дълго. Сигнализирайте на събеседника, че разговорът е приключил, като например го обобщите със следното изречение: „Значи се разбрахме, ще ви изпратя най-важните точки по електронната поща.“