„Слушайте, синеоки хора. Няма такова нещо като син очен пигмент.“ – обяснява научният видео продуцент Тони Лий във видео на Mashable.

Сините очи всъщност не са сини. Синият цвят е илюзия.

Цветът на очите се дължи на пигмента меланин. Същият, от който зависи цвета на косата и кожата ни. Многото меланин прави очите кафяви. Малкото количество меланин кара светлината да се разпръсква във вътрешността на окото, което дава като резултат син цвят. Така, както синият цвят на небето е причинен от подобно разпръскване на светлината.

Това е известно като „ефект на Тиндал“.

Още по-любопитно е, че някога всички хора са имали кафяви очи, преди сините очи да навлязат в човешкия генофонд. Генетичните изследвания показват, че сините очи са се появили преди между 6 хиляди и 10 хиляди години. Смята се, че всички хора със сини очи имат един общ прародител.

Осем процента от населението на света има сини очи. Те се причинени от рецесивен ген. Което означава, че и двамата родители трябва да имат този ген, за да бъде детето ни със сини очи. Зелените очи са още по-необичайни. Само два процента от населението ги имат. Те са истинска рядкост.

 А кой е най-редкият цвят на очите? Какво ще кажете за два цвята едновременно? Има хора, които имат едно синьо и едно кафяво око. Това се случва при около 0,6 процента от населението.