Човешкият мозък естествено е проектиран да предпочита определени цветове, например, да избира червени пред зелени храни, показва изследване. Несъзнателно разчитаме на цветовете, за да преценим качеството на храната и количеството калории.

„Според някои теории зрителната ни система е еволюирала да идентифицира особено хранителните плодове и зеленчуци на фона на останалата растителност в джунглата“ – казва проф. Рафаела Румиат, един от авторите на изследването.

Човешкото зрение е особено ефективно при различаването на червено от зелено. Това е характерна черта на „визуалните“ животни, за разлика от други, които разчитат основно на обонянието си, например кучетата, обяснява Румиат. „Цветът на храните е основното, което ни води и нашите експерименти показват как.“

Като цяло търсим хранителни неща, с високо съдържание на протеини и на калории. В естествените храни цветът е добър индикатор за хранителното съдържание. Колкото по-червена е непреработената храна, толкова вероятно е да бъде хранителна, докато зелените храни са нискокалорични, казва д-р Франческо Форони, първият автор на изследването.

Участниците в експериментите преценявали червените храни като по-калорични. Същата преценка запазила и по отношение на преработените или варени храни, където цветът губи своята ефективност като показател за калориите.

Предишни изследвания сочат, че предпочитаме сготвени пред естествени храни, което и експериментите на Форони и колегите му потвърждават.

„Сготвените храни винаги са предпочитани в сравнение с естествените, защото предлагат повече хранителност за същото количество – обяснява проф. Румиат. – Но при тях цветът вече не дава надеждна информация, което може да ни накара да сметнем, че мозъкът ни няма да приложи това правило спрямо тези храни. Експериментите ни обаче доказват, че се случва тъкмо обратното, което намеква за наличието на древни еволюционни механизми, съществуващи от преди въвеждането на готвенето.“

Източник: Healthiestblog