Преди около 4500 години нашите прадеди вероятно изобщо не са можели да различават синия цвят, пише Science Alert.

Това твърди ученият Кевин Лория, посочвайки интересни доказателства, за които говори най-напред още Уилям Гладстон преди повече от 100 години. Бъдещият министър-председател на Англия, който преди това се занимава с научна дейност, забелязва, че в „Одисея“ Омир описва морето като „винобагро“, както и с някои други странни сравнения и термини, но никога не използва думата „синьо“.

Няколко години след Гладстон филологът Лазаръс Гайгер решава да продължи изследването и анализира древни текстове на старогръцки, арабски, китайски, иврит и хинди, където също не успява да открие тази дума.

Оказва се, че първото общество, което има собствена дума за синьото, е Древен Египет. Това е и единствената цивилизация, която може да произвежда сини бои и вероятно от там разбирането за този цвят се пренася по света.

Така учените считат, че преди да успеят да създадат дума за синия цвят, нашите предшественици най-вероятно изобщо не са го възприемали. Или с други думи, те са го виждали по същия начин, както правим това ние днес, но всъщност не са го забелязвали.