Сините пигменти са изненадващо трудни за изолиране, най-малкото защото се срещат особено рядко в природата. Сега обаче химици откриха синьо-зелен цвят (циан), който би могъл да се използва като алтернатива на синия оцветител на храни.

Откритието е дело на Калифорнийския университет и хранителния производител Mars Wrigley. То е публикувано наскоро в научното издание Science Advances.

Цветът е извлечен от червеното зеле – зеленчук с тъмнолилав цвят, който се използва в редица хранителни добавки. В частност, той е извлечен от антоцианина на зеленчука – разтворим във вода пигмент, срещан в редица цветя и плодове като например боровинките и патладжана. Именно благодарение на него те имат своите тъмночервени, лилави или сини оттенъци.

Снимка: Digihelion / Shutterstock

В червеното зеле обаче се срещат съвсем малки количества естествен син антоцианин. Ето защо учените разработват нов метод, който да им позволи да преобразуват другите антоцианини на червеното зеле в желания от тях син антоцианин чрез създадени специално за целта ензими. С помощта на мощен компютър те разглеждат трилиони и трилиони потенциални протеинови секвенции, за да създадат ензим, благодарение на който преобразуването да е възможно и ефективно.

Най-използваният синтетичен син оцветител в хранителната индустрия е брилянтното синьо FCF (FD&C Blue No. 1) или E133. Според изследването новоразработеният от тях естествен синьо-зелен оцветител е „почти идентичен“ с брилянтното синьо FCF и освен това може да произвежда по-богати зелени цветове в сравнение с повечето съществуващи естествени сини оцветители.

Откриването на нов син цвят е особено належащ проблем за учените, който се разпростира и извън хранителните оцветители. Двата сини пигмента, които се използват постоянно при традиционните сини бои, вървят ръка за ръка с някои сериозни проблеми – пруското синьо отделя цианид, а кобалтовото синьо е токсично. Останалите сини пигменти или вредят на околната среда, или са нетрайни. Ето защо химиците останаха особено доволни от факта, когато откриха по случайност синьото YInMn през 2009-та – това на практика бе първият нов син пигмент от 200 години насам.

Както вече споменахме, сините цветове се срещат особено рядко в природата. Много от тях изглеждат сини, но всъщност са червени и лилави. Същинското синьо може да бъде открито едва в няколко растения. Смята се обаче, че единственото животно, произвеждащо истински син пигмент, е пеперудата Nessaea obrinus. Учените вярват, че синият цвят е толкова рядък заради физиката на светлината. Пигментите се „оцветяват“ в цвета на светлината, която отразяват и не абсорбират. Синята светлина има повече енергия от останалата, която се намира във видимия спектър. За едно растение, което си набавя енергия от светлината, би било особено глупаво да отразява богатото на енергия синьо.

Този нов хранителен оцветител обаче показва, че с малко повече находчивост все пак е напълно възможно да получим естествено синьо.

Източник: IFLScience