Изследователи от Университета в Бордо, съвместно с шведски учени, доказаха, че синята светлина може да има ободряващ ефект при нощно шофиране.

Те провели експеримент с участието на 48 мъже доброволци на средна възраст около 33 години и автомобил, оборудван с непрекъснато светеща синя светодиодна лампа, монтирана на таблото с контролни уреди.

Всеки от доброволците изминавал с този автомобил 400 километрова отсечка три нощи поред с 15-минутна почивка в средата на пътя.

Учените анализирали колко често водачите непроизволно пресичали пътната маркировка, отклонявайки се вляво или вдясно като показател за снижаване на бдителността. Самите участници били разделени на три контролни групи като на две от тях било позволено и да пият кафе, само че на едната били давани напитки кофеин, а на другата, без нейно знание, без кофеин.

Резултатите от теста показали, че тези, които шофирали със синя лампа без допълнителен стимулант, средно пресичали маркировката 15 пъти. Тези, които се подкрепили с истинско кафе – 13 пъти, а тези, които пили безкофеинова напика – 26 пъти.

Получените резултати могат да се използват при разработването на система за безопасност, влияеща положитлно на бдителността на шофьорите, смятат учените.

Удобството при нея би било, че на водачите няма да им се налага да удължават пътуването си с чести спирания за почивка, смятат учените. Идеята е светлинната система за борба със заспиването зад волана да се включва с настъпването на вечерните часове и да работи непрекъснато. Сега предстоят аналогични тестове с шофиращи жени и възрастни хора.

Източник: Мениджър Нюз