Затворете очи и си помислете за красиво цвете. Какъв цвят е то? Ако е червено, вероятно сте влюбена или много гневна. Не сте единствената.
Ново проучване, публикувано в в списание  Psychological Science установи, че хората по цял свят асоциират всеки цвят с определена емоция, която ги владее в дадения момент.

Екип учени от университетите в Йоханесбург и Лозана прави анкета сред 4598 души от 30 страни по света, които трябвало да съпоставят 20 емоции с 12 цвята.
Така учените установили, че някои реакции са универсални.
Например червеният цвят е свързан както с любовта, така и с гнева.
Още от ранна възраст ние започваме да формираме положителни емоции, свързани с определени цветове, които се срещат в природата – например, ярко жълто – със светлината на слънцето или бледо синьо – с чистото небе.

Ето и тълкуванието на психолозите за символиката на цветовете.

Червено

Има причина да харесаме и да си купим червена рокля или пък кола. В природата това е „най-разпространеният фатален цвят“ - сетете се за най-отровните гъби, цветя или опасни влечуги и насекоми.
Червените тонове са свързани с болка, насилие, опасност, но в по-широк смисъл с любов и вълнения.

Жълт

Яркият жълт цвят, който ни стимулира както слънчевата светлина, се свързва с радостта, щастието и веселите емоции.

Син

Синият цвят е предпочитан за корпоративни лога, използват го авиокомпании и фармацевтични гиганти. Това е така, защото за повечето хора той е свързан с достоверност, надеждност и чувство на увереност – реакция, която от части вероятно се формира още в детството, заради постоянното присъствие на небесносиньото в живота ни.

Зелен

Това е цветът на живота и свежестта. Затова в зелено най-често се боядисват болници, ресторанти, детски ясли. Смята се, че зеленото носи някои асоциации с природата, откритите пространства и свежия въздух.

Кафяв

Доскоро той се свързваше с негативни емоции. Тази концепция коренно се промени във втората половина на 20 век. Преди кафявото се асоциираше с мръсотия, а сега – с шоколад или кафе.

Новите родители