Учени създадоха нова контактна леща, която може да доведе до революция в офталмологията. Тя се основава на спираловиден модел, който позволява на окото да се фокусира на различни разстояния и при различна осветеност.

Изобретателите твърдят, че, освен в контактни лещи, технологията може да бъде приложена в редица миниатюрни системи за изображения, включително потребителски джаджи като слушалки за виртуална реалност, за да предложи по-голяма гъвкавост и адаптивност от съществуващите лещи.

Лещата, наречена спирален диоптър, кара входящата светлина да се върти в оптичен вихър, като отчита различните деформации на роговицата на окото, които могат да се случат с напредването на възрастта.

"За разлика от съществуващите мултифокални лещи, нашата леща се представя добре при широк спектър от светлинни условия и запазва мултифокалността си независимо от размера на зеницата", казва Бертран Симон от Лабораторията по фотоника, числени и нанонауки (LP2N) във Франция.

"За потенциалните ползватели на импланти или за хората с възрастово далекогледство тя би могла да осигури постоянно ясно зрение, което може да доведе до революция в офталмологията."

Спираловидният дизайн може да фокусира светлината в множество точки. (Galinier et al., Optica, 2024)

В момента възрастните хора със заболявания като далекогледство и катаракта могат да използват прогресивни лещи, за да фокусират на различни разстояния, като отделните части на стъклото имат специфична сила на увеличение.

Тук всичко е събрано в една-единствена леща, която е много по-малка. Тя няма и изкривявания, които могат да се появят в периферното зрение на потребителя. Това се случва благодарение на прилагането на спирала, базирана на тази на Ферма.

Въпреки че изследователите все още са далеч от възможността за масово производство на спирални диоптрични контактни лещи, те са провели симулации и лазерни тестове, които показват, че изобретението им работи по предназначение. Експериментите с доброволци също са дават обещаващи резултати.

"Създаването на оптичен вихър обикновено изисква множество оптични компоненти", казва Лоран Галиние от компанията за оптика SPIRAL SAS във Франция. "Нашата леща обаче включва елементите, необходими за формирането му, директно в своята повърхност."

"Създаването на оптични вихри е процъфтяваща област на изследване, но нашият метод опростява процеса, отбелязвайки значителен напредък в областта на оптиката."

Всичко звучи особено обещаващо, но все още има много работа за вършене: екипът казва, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере точното естество на оптичните вихри (или усуканата светлина), създадени от спираловидния диоптър.

Прототипи на твърди контактни лещи, които са претърпели спирализация. (Laurent Galinier)

След това технологията ще трябва да бъде тествана в очила за хора с по-слабо от перфектното зрение в реални условия. Изследователите споменават и редица други приложения в камери за всичко - от безпилотни самолети до самоуправляващи се автомобили.

"В допълнение към офталмологичните приложения, простият дизайн на тази леща би могъл да бъде от голяма полза за компактните системи за обработка на изображения", казва Саймън.

"Той би рационализирал дизайна и функциите на тези системи, като същевременно предлага начин за осъществяване на изображения на различни дълбочини без допълнителни оптични елементи."

Изследването е публикувано в Optica.

Източник: Science Alert