Добри новини за хората, страдащи от най-различни лещи – в САЩ бяха одобрени първите в света контактни лещи, които могат да доставят лекарства.

„Джонсън & Джонсън“ разработи контактни лещи за еднократна употреба, покрити с кетотифен – често използван антихистамин, използван за лечението на алергии като сенна хрема. Новият продукт се казва ACUVUE Theravision и целта му е да помогне на онези от вас, които носят постоянно контактни лещи и които страдат от алергии, предизвикващи дискомфорт в очите.

Продуктът вече е достъпен в Япония и Канада.

Одобрението на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ идва на фона на скорошно клинично изпитване, навлязло във фаза 3. Резултатите от него са публикувано в Cornea. То открива, че контактните лещи намаляват ефективно сърбежа в очите приблизително 3 минути след поставянето им. Освен това предоставят облекчение до 12 часа. Според проучването, в което взимат участие 244 души, ефектът на контактните лещи е сходен с този на капките за очи.

Около 40 процента от хората, които носят контактни лещи, казват, че имат силни сърбежи в очите заради алергии и близо 80 процента твърдят, че се дразнят, когато алергиите им пречат на носенето на въпросните лещи. Новият продукт би трябвало да облекчи всичко това.

Източник: IFLScience