Изследователи от университета Макмастър и базираната в Дания фармацевтична компания ALK-Abello A/S се натъкнаха на нова клетка (MBC2), която помни алергии.

Откритието дава на учените и изследователите нова цел при лечението на алергии и може да доведе до нови терапии. Изследването е публикувано в Science Translational Medicine.

"Открихме вид паметна В клетка, която има уникални характеристики и специфичен генен подпис, който не е бил описван преди", казва Джош Кьониг, доцент от катедрата по медицина на Макмастър и съръководител на изследването. "Установихме, че алергичните хора имат тази паметна В клетка срещу техния алерген, а неалергичните - много малко, ако изобщо имат такава."

В-клетките са вид имунни клетки, които произвеждат антитела. Те помагат в борбата с инфекциите, но могат да причинят и алергии.

"Да кажем, че сте алергични към фъстъци. Благодарение на MBC2 имунната система си спомня този факт и когато отново се сблъскате с тях, тя създава повече антитела, които ви правят алергични", казва Кьониг.

За да стигнат до това откритие, изследователите създават тетрамери - вид флуоресцентна молекула - от алергени като брезов прашец и фъстъци, за да засекат трудните за идентифициране В-клетки на паметта. Преди това Кьониг и екипът му написват наръчник с инструкции за това как да се използват тетрамери за откриване на тези неуловими клетки.

Изследователите допълнително използват проби от клинични изпитвания на ALK с таблетна сублингвална имунотерапия, която позволява секвениране на големи количества IgE-продуциращи В клетки.

Като използват най-съвременни технологии като едноклетъчна транскриптомика и дълбоко секвениране на генните репертоари на антитела върху проби от клинични изпитвания, те успяват да направят директни връзки между MBC2 и IgE - антителата, който предизвикват алергичната реакция. Това осигурява необходимия контекст, като в крайна сметка разкрива MBC2 като основен елемент на алергията.

"Въпреки че алергиите са най-разпространеното заболяване в световен мащаб, все още не е напълно изяснено как се появяват и как се превръщат в състояние, което продължава цял живот. Откриването на клетките, които съхраняват паметта на IgE, е ключова стъпка напред и промяна в разбирането ни за това какво причинява алергията и как лечението, като например имунотерапията на алергии, може да промени заболяването", казва Петер Сейер Андерсен, старши вицепрезидент и ръководител на изследователската дейност в ALK. Сейер Андерсен е ръководител на проучването заедно с Кьониг.

"Много сме развълнувани от това откритие и сме благодарни на екипа в университета Макмастър за отличното и продуктивно сътрудничество."

Откритието на MBC2 дава на учените и изследователите нова цел при лечението на алергии и може да доведе до нови терапии.

"Откритието наистина посочва два потенциални терапевтични подхода, които бихме могли да предприемем", казва Кели Брутън, която е съавтор на изследването заедно с Кьониг, когато е била докторант в Макмастър. Сега Брутън е постдокторант в Станфордския университет.

"Първият е насочен към тези MBC2 и ги елиминира от алергичния човек. Другият вариант би могъл да включва промяна на функцията им и да ги накара да правят нещо, което в крайна сметка няма да е вредно, когато индивидът е изложен на алергена."

Ще бъде необходима допълнителна работа за по-добро разбиране и в крайна сметка за създаване на терапевтични средства, но откриването на MBC2 дава нова надежда за хората с хранителни алергии.

"Това са видовете открития, които наистина трябва да се направят, за да се разработят правилните терапии за блокиране на правилните клетки, за да се спре заболяването", казва Кьониг.

Източник: Medical Xpress